θέλεις να εργαστείς σαν Πιστοποιημένος Υπάλληλος Λογιστικού γραφείου;

Έχεις σχεδιάσει τα βήματα που θα ακολουθήσεις;

Ο δρόμος για την επιτυχία είναι στρωμένος με προγραμματισμό, σκληρή δουλεία, και λίγη τύχη. Όπως όλοι οι μεγάλοι δρόμοι εκτός από ευθείες έχει στροφές και δυσκολίες. Έλα να τα δούμε μαζί!


Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε ένα ταξίδι είναι η επιλογή της διαδρομής μέσω της οποίας θα φτάσουμε εύκολα και γρήγορα στον προορισμό μας. Κάποιοι από εμάς βέβαια προτιμούν διαδρομές πιο δύσκολες και με πολλές στάσεις! Αυτό όμως που μας ενώνει όλους είναι ο κοινός στόχος!


Ο τελικός προορισμός

Για τον επιτυχημένο σχεδιασμό της καριέρας σου πρέπει να προσδιορίσεις τον στόχο σου. Τι θέλεις να κάνεις; Να ανοίξεις το δικό σου λογιστικό γραφείο; Να εργαστείς σαν ελεύθερος επαγγελματίας; Ή να ψάξεις για κάτι πιο σταθερό; Να βρεις δηλαδή δουλειά σε έναν οργανισμό ή σε ένα λογιστικό γραφείο. Ακόμα και αν ο τελικός σου στόχος είναι κάτι σαν «θέλω να γίνω ελεγκτής σε μια εταιρεία που θα ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη» χρειάζεσαι πάλι ένα πλάνο, ένα σχέδιο δράσης/διαδρομής.
Στο κάτω-κάτω αν δεν ξέρεις που πας πώς θα χαράξεις την πορεία σου;

Ενδιάμεσοι σταθμοί

Αφού προσδιόρισες τον τελικό προορισμό σου, ήλθε η ώρα να σχεδιάσεις την πορεία σου και να φροντίσεις να οδηγεί εκεί που θέλεις. Γιατί άλλο είναι να θέτεις στόχους και άλλο είναι να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους που θα τους κατακτήσεις βήμα-βήμα. Και η κατάκτησή τους είναι στο χέρι σου. Πρέπει να θέσεις χρονικά ορόσημα και να φροντίσεις να τα κρατήσεις. Θα σε κρατήσουν σε εγρήγορση και θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στον τελικό προορισμό on time. Στην ώρα σου.

Στρατηγική

1. Για να φτιάξεις μια επιτυχημένη καριέρα σαν Στέλεχος Λογιστηρίου θα πρέπει από την αρχή να «φτιάξεις» το προσωπικό σου προφίλ μέσα από τις επαφές σου. Οι συναναστροφές με άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν πρέπει είναι βασική επιδίωξη σου. Βεβαιώσου ότι έχεις ένα σωστό, δυνατό προφίλ στο LinkedIn το οποίο θα σε βοηθήσει στις διασυνδέσεις (networking) και την προσωπική σου προβολή (personal branding) στον χώρο που σκοπεύεις να εργαστείς.


2. Φρόντισε να αποκτήσεις τα εφόδια που σου είναι απαραίτητα


Το προφανές είναι να αποκτήσεις ένα πτυχίο από ένα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, ΚΟΛΕΓΙΟ. Αν δεν το έχεις μπορείς να θέσεις την απόκτησή του σαν παράλληλο στόχο, μια και η απόκτησή του που θα δώσει νέα ώθηση στην καριέρα σου μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.

Υπάρχουν όμως και άλλες εκπαιδευτικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες μπορείς να αποκτήσεις τις δεξιότητες που σου είναι απαραίτητες. Ποιες είναι αυτές; Τα σεμινάρια για την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων.

2.1 Σεμινάρια εκμάθησης Υπολογιστικών φύλλων.

Οι περισσότεροι, για να μην πω σχεδόν όλοι που ασχολούνται με τα λογιστικά καθημερινά συμπληρώνουν λίστες, δημιουργούν εκθέσεις, παρουσιάζουν αποτελέσματα και κάνουν προβλέψεις. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα και σωστά.

Ένα είναι το πρόγραμμα που το εξασφαλίζει αυτό. Τα Υπολογιστικά Φύλλα μέσα από οποιαδήποτε πλατφόρμα χρησιμοποιείτε, όπως και να το λένε. Excel, Google sheets, Calc ή Numbers.

Σε τι επίπεδο όμως; Φυσικά σε υψηλό επίπεδο. Μορφοποιήσεις πινάκων, μορφοποιήσεις υπό όρους, συναρτήσεις πέρα από τις συνηθισμένες, συγκεντρωτικοί πίνακες και σενάρια πρόβλεψης, μακροεντολές και φυσικά γραφήματα. Ξεχάστε τις απλές πίτες και τις στήλες και δείτε τι είναι τα γραφήματα τάσης!

Όπως βλέπεις οι απαραίτητες βασικές δεξιότητες του Excel που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις προσβάσιμες, σαφείς, συνοπτικές εκθέσεις συνυπάρχουν με τις προηγμένες δεξιότητες της εφαρμογής.

2.2 Σεμινάρια εκμάθησης προγραμμάτων Μηχανογραφημένης Λογιστικής.

Όλα τα λογιστήρια έχουν πλέον υιοθετήσει τη μηχανοργάνωση για την ταχύτερη διεκπεραίωση σχεδόν όλων των εργασιών τους. Η γνώση προγραμμάτων ERP είναι απαραίτητη σε όποιον θέλει να εργαστεί ως υπάλληλος λογιστηρίου.

Και να μην ξεχνάμε βέβαια τις βασικές γνώσεις τις σχετικές με την ορολογία της Λογιστικής. Γιατί πώς να εργαστείς για την κατάρτιση ενός ισολογισμού αν δεν ξέρεις τι είναι;

Αξιολόγηση και αναθεώρηση
Καμία διαδρομή, κανένας στόχος δεν είναι χωρίς εμπόδια. Το θέμα είναι να τα αξιολογείς και να τα αναθεωρείς για να προχωρήσεις.


Σεμινάρια Επαγγελματικής Κατάρτισης


Τα 6 βασικά Soft Skills
Προηγούμενο άρθρο
Τα 6 βασικά Soft Skills