Αποφοίτησες πρόσφατα από το πανεπιστήμιο; Συγχαρητήρια!
Κατάφερες να πετύχεις έναν από τους στόχους σου, και πρέπει να είσαι περήφανος/η γι’ αυτό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επειδή πέτυχες έναν στόχο τελείωσες αυτά που πρέπει να κάνεις. Η αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Την αρχή της εργασιακής σου ιστορίας. Είσαι έτοιμος/η γι’ αυτό; Η αγορά εργασίας (και όχι μόνο στην Ελλάδα…) είναι ένα δύσκολο, αφιλόξενο, απαιτητικό περιβάλλον. Και όχι μόνο για τους αποφοίτους που ψάχνουν την πρώτη τους δουλειά, αλλά και τους βετεράνους που ψάχνουν μια αλλαγή καριέρας. Εκτός και αν είσαι πολύ τυχερός ή πολύ καλά δικτυωμένος... Διαφορετικά θα συναντήσεις πολλές δυσκολίες, αλλά μην το βάλεις κάτω…
Τα στατιστικά δείχνουν ότι αυτοί που είναι καλά προετοιμασμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν τη θέση που ψάχνουν από εκείνους που είναι πιο …χαλαροί. Εσύ ποια στάση θα κρατήσεις; Σκέψου…
1. Προσδιόρισε το στόχο σου.
Χρησιμοποίησε εργαλεία αναζήτησης για να αποκτήσεις μια καλύτερη οπτική για τον κλάδο που σε ενδιαφέρει. Πχ σχεδόν όλες οι κατηγορίες έχουν επαγγελματικές ενώσεις και οι ιστοσελίδες τους είναι γεμάτες πληροφορίες και υλικό για τη δουλειά που σε ενδιαφέρει.
Οι καθηγητές σου σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν. Επίσης, πολλοί επαγγελματίες καταξιωμένοι σε αυτό το χώρο διοργανώνουν εκδηλώσεις με σχετικά θέματα. Δεν είναι απλά μια ευκαιρία να μάθεις περισσότερα πράγματα για τη δουλειά σου, αλλά το κυριότερο είναι ότι εκεί θα γνωρίσεις ανθρώπους της δουλειά σου. Θα δικτυωθείς.
Μελέτησε τέλος τις ιστοσελίδες των εταιρειών του κλάδου σου και δες αν έχουν χώρο να υποβάλεις το βιογραφικό σου.
2. Να είσαι ρεαλιστής
Εντάξει… το όνειρο σου είναι να γίνεις CEO σε μια μεγάλη εταιρεία στον κλάδο σου και να παραμείνεις εκεί. Πώς θα γίνει αυτό αν δεν μάθεις τη δουλειά ξεκινώντας από χαμηλά;
Μελέτησε τις καριέρες εκείνων που ξεχωρίζουν στον κλάδο σου (θα τους βρεις όλους στο LinkedIn και δες πως ξεκίνησαν. Αυτό θα σε επαναφέρει στην πραγματικότητα!
3. Προετοιμάσου
Αφού ξεκαθαρίσεις τι θέλεις, άρχισε να κοιτάς τις αγγελίες. Παντού! Εκεί θα διαπιστώσεις ότι το πτυχίο σου μόνο δεν αρκεί… Χρειάζεσαι τόσα πολλά πράγματα.. Αγγλικά, Πληροφορική (και τα δύο σε άριστο επίπεδο), επαγγελματική εξειδίκευση, πρακτική.
Και όλα αυτά να αποτυπώνονται σε ένα σωστά γραμμένο, μοντέρνο βιογραφικό, στο προφίλ σου στο LinkedIn και γενικά σε όλη τη διαδικτυακή σου παρουσία. Δεν αρκεί ξέρεις το προφίλ σου στο Instagram… Χρειάζεσαι το πλήρες πακέτο…
Μην αφήσεις την αποτυχία να σε νικήσει.
Ένα από τα χαρακτηριστικά κάποιου που ψάχνει για δουλειά πρέπει να είναι η υπομονή. Ελάχιστοι, σχεδόν κανένας, δεν βρήκε την ιδανική δουλειά με μία ή δύο συνεντεύξεις. Το κυνήγι της δουλειάς είναι ένα παιχνίδι αναμονής με πολλές πίστες γεμάτες απορρίψεις και απογοητεύσεις.
Μην αφήσεις την απογοήτευση και την κούραση να σε νικήσουν. Μείνε εστιασμένος, και μετά από κάθε συνέντευξη κάνε την κριτική σου. Τι έκανες σωστά και τι λάθος.
Αν θέλεις βοήθεια με το βιογραφικό σου ή το επαγγελματικό σου προφίλ
1. Έλα σε ένα από τα ειδικά σεμινάριά μας. Δες εδώ https://www.kasapidi.com/career-marathon/seminars-dates/ ή
2. Επέλεξε το Mentoring Program της Interactive Education https://www.interactive-education.gr/sumbouleutike-karieras/mentoring-program.html
Καλή επιτυχία
Θα τα πούμε ξανά
Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη