Και ο νικητής της επικαιρότητας είναι… το ChatGPT!
Εδώ και ένα μήνα η συζήτηση που μονοπωλεί τον χώρο της τεχνολογικής επικαιρότητας αφορά το chatGTP. Την υπερ-εφαρμογή που απαντά σε όλες τις ερωτήσεις η οποία δημιουργήθηκε από την OpenAi με χρηματοδότηση της Miscrosoft (κατά κύριο λόγο).
Θα είναι αυτή που θα στείλει σε πρόωρη σύνταξη ένα σωρό επαγγέλματα;
Ίσως είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε τελεσίδικα αλλά από ότι έχει φανεί τον τελευταίο μήνα, οι δυνατότητες της εφαρμογής δείχνουν ασύλληπτες, ειδικά για τον μέσο άνθρωπο.
Ας δούμε λοιπόν περί τίνος πρόκειται.
Τι είναι το ChatGPT
Είναι ένα ρομπότ ή καλύτερα ένα λογισμικό. Λανσαρίστηκε τον Νοέμβριο που μας πέρασε (2022) από μία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και είναι έτοιμο να δεχθεί οποιαδήποτε ερώτηση και φυσικά να δώσει τη σωστή απάντηση.
Θα δούμε παραδείγματα ερωταπαντήσεων διότι έχουν σημασία για να καταλάβουμε το μέγεθος της εξυπνάδας του συστήματος. Το μοντέλο συνδιαλέγεται με τον χρήστη και έτσι πέρα από την αρχική ερώτηση μπορεί να απαντήσει και σε επακόλουθες ερωτήσεις ή μπορεί να διορθώσει κάτι που είπε ή να απορρίψει ερωτήσεις.
Αν επισκεφθεί κανείς το site της κατασκευάστριας εταιρείας θα δει διάφορα παραδείγματα τεστ που έγιναν στο σύστημα.
Παραδείγματα
Για παράδειγμα δοκίμασαν να το ξεγελάσουν δίνοντάς του ένα κομμάτι κώδικα και ζητώντας του να βρει το λάθος και να το διορθώσει. Αμέσως το σύστημα ζήτησε διευκρινίσεις.
Άλλο παράδειγμα το ρωτάει τι συνέβη στην αναμέτρηση του Michael Jordan με τον Νίκο Γκάλη στη Μόσχα, για να πάρουν την απάντηση ότι όχι μόνον αυτό δεν συνέβη ποτέ (οι παλαιότεροι το ξέρουν ιδία πείρα, οι νεότεροι σίγουρα όχι), αλλά και ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ.
Άλλος ρώτησε ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μπουκάρεις στο σπίτι ενός ανθρώπου με σκοπό να κλέψεις. Η απάντηση ήταν αποστομωτική. «Είναι ανάρμοστο να προτρέπουμε σε παραβατικές πράξεις». Και στην συνέχεια παρέθεσε τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας ενός σπιτιού.
Ένα ακόμα παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η εφαρμογή είναι να δημιουργήσει ένα κείμενο για να συστήσουμε τον εαυτό μας σε έναν ξένο, τόσο σε καθημερινή γλώσσα όσο και σε πιο επίσημη.
Αυτά λοιπόν είναι τα παραδείγματα που βλέπουμε στο επίσημο site της δημιουργού εταιρείας.
Τι άλλο μπορεί να κάνει η εφαρμογή;
• Να γράψει μουσική οποιουδήποτε είδους
• Να γράψει κείμενα σε πολλές γλώσσες για όποιο θέμα του ζητήσουμε
• Να λύσει προγραμματιστικά προβλήματα (να γράψει, να διορθώσει και να εξηγήσει κώδικα)
• Να απαντήσει σύνθετες ερωτήσεις
• Να μιμηθεί τις ανθρώπινες εκφράσεις στο λόγο
• Να συντάξει ένα βιογραφικό σημείωμα για όποιον αναζητά δουλειά και να τον προετοιμάσει για το interview
• Να δημιουργήσει αστεία
• Να εξηγήσει απλοποιώντας περίπλοκα ζητήματα
• Να λύσει μαθηματικά προβλήματα
• Να δώσει συμβουλές για συζυγικές σχέσεις
Βλέποντας όλες αυτές τις δυνατότητες, αναρωτιέται κανείς ποιες δουλειές και ποια καθήκοντα θα απομείνουν στους ανθρώπους. Ποια επαγγέλματα θα βγουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση και ποια θα ανθίσουν;
Το ενθαρρυντικό στην όλη συζήτηση είναι ότι το ίδιο το λογισμικό παραδέχεται ότι δεν φτιάχτηκε για να αντικαταστήσει τον άνθρωπο.
Ποιοι είναι οι περιορισμοί που αντιμετωπίζει;
• Κάποιες φορές το ChatGPT δίνει λάθος ή παράλογες απαντήσεις. Αποτελεί πρόκληση η διόρθωση αυτού του προβλήματος διότι αφ’ ενός δεν υπάρχει πηγή αλήθειας, αφ’ ετέρου η μεγαλύτερη προσοχή στις απαντήσεις σημαίνει ότι μπορεί να απορρίπτει ερωτήσεις για να προλάβει την λάθος απάντηση και τρίτον η υπό εποπτεία εκπαίδευση δημιουργεί σύγχυση στο μοντέλο καθώς η ιδανική απάντηση εξαρτάται από το τι γνωρίζει το μοντέλο και όχι από το τι γνωρίζει ο άνθρωπος που το εκπαιδεύει.
• Το ChatGPT δείχνει ευαισθησία (όχι συναισθηματική) σε διαφοροποιήσεις στη φράση εισόδου ή σε απόπειρες της ίδιας προτροπής πολλές φορές. Δηλαδή το ρωτάμε κάτι και δεν γνωρίζει την απάντηση, αλλά αν αναδιατυπώσουμε την ερώτηση μπορεί να την απαντήσει σωστά.
• Συχνά είναι φλύαρο, δηλαδή προτιμά τις μεγάλες απαντήσεις και πάντα μας λέει ότι είναι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.
• Μαντεύει το σκοπό του χρήστη ενώ δεν θα έπρεπε. Ιδανικά θα έπρεπε να ζητά διευκρινίσεις όταν του κάνουν ένα διφορούμενο ερώτημα. Συχνά όμως απαντά μαντεύοντας τι θα ήθελε ο χρήστης.
• Παρά τις προσπάθειες να κάνουν το μοντέλο να αρνηθεί ακατάλληλα αιτήματα, αυτό μερικές φορές ανταποκρίνεται σε επιβλαβείς οδηγίες ή παρουσιάζει μεροληπτική συμπεριφορά.
Έχει δώσει λάθος απαντήσεις;
Έχει!
Και για αυτό παρά τα υψηλά ποσοστά ακρίβειας στις απαντήσεις του, χρειάζεται να τις ελέγχουμε για τυχόν ανακρίβειες. Για παράδειγμα μην βιαστείτε να αντικαταστήσετε το γιατρό με το ChatGTP σε ένα πρόβλημα υγείας.
Πράγματι το ChatGPT είναι αυτό που λέμε game changer αλλά είναι ακόμα work in progress.
Εξ’ άλλου για αυτό ακριβώς η εταιρεία ζητά τα σχόλια των χρηστών ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του συστήματος.
Εσάς, πώς σας φαίνονται όλα τα παραπάνω;
Και να σκεφτείτε πως ό,τι απάντηση παράγεται μέχρι στιγμής προκύπτει από αποθηκευμένα δεδομένα (μέχρι τέλος 2021). Δηλαδή φανταστείτε να αποκτήσει και πρόσβαση στο internet τι έχει να γίνει.
ΥΓ: θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση της Google σε όλο αυτό το εγχείρημα.
Πηγή:GIMagency.gr