Η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων «κλειδί» για την αγορά εργασίας
Στη 2η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες, διαβάζουμε πως, συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ, η θέση της Ελλάδας στις ψηφιακές δεξιότητες παραμένει χαμηλή (27η).
Οι αιτίες του φαινομένου, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αφορούν κυρίως
• την ελλιπή σύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας,
• το χαμηλό επίπεδο συνεχιζόμενης κατάρτισης (reskilling (επανακατάρτιση) & upskilling (βελτίωση δεξιοτήτων) και
• την απουσία μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης των ψηφιακών δεξιοτήτων και της αξιολόγησης των εκπαιδεύσεων όπου αυτές παρέχονται.
• την έλλειψη ενδιαφέροντος των ανέργων για επανακατάρτιση.
… «Σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες (Digital Skills) να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι είναι απαραίτητες τόσο για την είσοδο των υποψηφίων στην αγορά εργασίας, όσο και για την πρόσβαση τους σε ποιοτικότερες και πιο εξειδικευμένες θέσεις.»
Το μήνυμα δεν πέρασε απαρατήρητο από τους εργαζόμενους. Μετά το προηγούμενο lockdown το οποίο οδήγησε σε σημαντική μείωση των θέσεων και σύμφωνα με την έρευνα «Εργασία και Κορωνοϊός» που πραγματοποίησε το Kariera.gr 6 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έκαναν ενέργειες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, και 1 στους 2 έχει σκεφτεί να κάνει στροφή σε άλλο επάγγελμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, και με το περιβάλλον που διαμορφώνεται, η σημασία των digital skills γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, με την πανδημία να αλλάζει τα επιχειρηματικά μοντέλα και τον τρόπο εργασίας (τηλε-εργασία), ενώ το εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων καλείται σε εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.
«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους, αλλά και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και συμπράξεις με στόχο την παροχή κινήτρων, ευκαιριών εκπαίδευσης και απασχόλησης σε υποψηφίους και εργαζομένους, που διεκδικούν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές».
Κατάρτιση και Επανακατάρτιση
Όπως αναφέρεται στο Future of Jobs Report του World Economic Forum, το 50% όλων των εργαζομένων θα χρειαστούν reskilling μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ σημειώνει πως «το 84% των επιχειρήσεων προκρίνει την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού ως το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης των αλλαγών που επιφέρει η αυτοματοποίηση στις δεξιότητες. Η επένδυση, δηλαδή στο ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης, θεωρείται πλέον πολύ σημαντική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις.
«Χρειάζεται να δημιουργήσουμε γέφυρες που θα συνδέουν υποψηφίους που είναι δύσκολο να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας, με κλάδους που παρουσιάζουν υψηλότερη ζήτηση αλλά μειωμένη προσφορά σε ταλέντα. Η επανακατάρτιση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού και της οικονομίας εν γένει στις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη και αυτοματοποίηση».
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, αυτοί «καλούνται να θέσουν σε προτεραιότητα την συνεχή προσωπική τους ανάπτυξη, ενίσχυση ικανοτήτων και δεξιοτήτων, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μία αγορά εργασίας που μεταβάλλεται, προσφέροντας περισσότερες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και πολυπλοκότητας.
Το βιογραφικό θα δίνει σταδιακά τη θέση του σε ένα δυναμικό προφίλ υποψηφίου που χαρακτηρίζεται, όχι μόνο από το τι έχει σπουδάσει και τι θέσεις έχει αναλάβει μέχρι σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο από το πόσο επενδύει στη συνεχή του μάθηση, αποκτώντας συνεχώς νέες γνώσεις και δεξιότητες που μπορεί να αξιοποιήσει σε νέες θέσεις και κλάδους».
Πηγές: Επιχειρώ, Καριέρα.gr