Οι φόβοι για το blogging

Μια αληθινή ιστορία

Πως θα ξεπεράσεις τους φόβους σου για το blogging

Εδώ που τα λέμε δεν ειναι και μικρή δουλειά να ξεκινήσεις ένα blog από το μηδέν. Υπάρχει τόσο μεγάλη δόση πληροφορίας στο Ίντερνετ σχετικά με το τι πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να αποφύγεις που είναι λογικό να μπερδευτείς, ειδικά αν δεν είσαι σχετικός. Και όλοι λένε ότι το βασικό είναι να ξεκινήσεις σωστά. Πίστεψέ με το βασικό δεν ειναι να ξεκινήσεις σωστά. Το βασικό είναι να ξεκινήσεις! Και αυτό μπορεί πράγματι να είναι τρομακτικό…

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να σε κάνουν να διστάζεις. Ας δούμε τα πιο βασικά μέσα από μια αληθινή μαρτυρία της Παναγιώτας Σ.

1. Μην εστιάζεις στον φόβο σου

“Πάντα ήθελα να ακουστεί η φωνή μου, αλλά για ένα ντροπαλό άτομο όπως είμαι εγώ, αυτό έμοιαζε ακατόρθωτο. Καθόμουν σιωπηλός και παρατηρούσα τι έγραφαν οι άλλοι. Και φυσικά ζήλευα. Αλλά ο φόβος μου ήταν μεγαλύτερος. Μου στερούσε κάθε διάθεση για δράση. Ερωτήσεις σαν

«τι θα πουν για μένα;»

“και αν δεν αρέσουν σε κανένα αυτά που θα γράψω;” ή

“και αν ολόκληρο το Ίντερνετ γελάει μαζί μου;”

“Και αν όλοι οι δυσαρεστημένοι μαζευτούν έξω από το σπίτι μου και ζητάνε το κεφάλι μου;”

γυρίζαν στο κεφάλι μου...

- Αγαπητή Παναγιώτα, μάλλον βλέπεις πολύ Games of Thrones…. Κανείς δεν πρόκειται να έλθει έξω από το σπίτι σου και να ζητήσει το κεφάλι σου! Μπορώ να στο εγγυηθώ αυτό. Σκέψου όμως ότι αν εστιάζεις στο χειρότερο σενάριο, στερείς από τον εαυτό σου κάτι πιθανόν μεγάλο. Κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις.

Και να σου πω και κάτι άλλο; Ο φόβος δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ποτέ. Πάντα θα φοβάσαι ότι κάτι θα πάει στραβά. Μην εστιάζεις στον φόβο σου. Εστίασε στην ευχαρίστηση να δεις δημοσιευμένο ένα άρθρο σου. Μην αφήνεις τον φόβο να παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό σου. Αποδείξουν τον και κάνε το μεγάλο βήμα σήμερα.

Tip: Μη φοβηθείς να είσαι ο εαυτός σου. Άσε τη φλόγα που σιγοκαίει μέσα σου να γίνει πυρκαγιά. Πολλοί από τους γνωστούς bloggers γράφουν με πολύ προσωπικό στυλ. Πιο προσωπικό από το δικό μου! Και μάντεψε… οι ακόλουθοί τους τους λατρεύουν.

Σχετικό άρθρο: Are You Brave Enough to Create? (Spoiler Alert: You are)

2. Δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις και προς τα που να πας.

«Και πες ότι τα ξεπέρασα όλα αυτά και ξεκίνησα… τι κάνω τώρα; Πέρασα πολλές ώρες διαβάζοντας το ένα άρθρο μετά το άλλο και το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Για 18 μήνες! Πραγματικά θα ήμουν εκατομμυριούχος αν έβαζα στην άκρη ένα λεπτό για κάθε δευτερόλεπτο που έχασα αναζητώντας τρόπους να ξεκινήσω. Ψάχνοντας να βρω πως επιτέλους είναι αυτή η αρχή…

Όταν το σκέφτηκα καλυτέρα κατάλαβα ότι απλά ανέβαλα συνέχεια το ξεκίνημα μου. Το τι κάνει ο ένας και ο άλλος πραγματικά δεν  έχει σημασία. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να σκέφτεται, να δημιουργεί, να δουλεύει και να ζει. Και δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε αυτό. »

- Αγαπητή Παναγιώτα, μάλλον είσαι από αυτούς που ψάχνουν δικαιολογίες για να αναβάλουν κάθε μέρα αυτό που πρέπει να κάνουν.

Τι να κάνεις;

Κάτσε και κατέγραψε τους στόχους σου. Γιατί θέλεις να κάνεις αυτό το blog; Μην τους σκέφτεσαι μόνο. Γράψε τους. Αν τους γράψεις τότε θα γίνουν αληθινοί. Πες τους στους δικούς σου ανθρώπους. Κάνε μια αφίσα με αυτούς  και κόλλησε την στο τοίχο απέναντι σου. Μόνο έτσι θα δεσμευτείς. Μόνο έτσι θα ξεκινήσεις. Όταν θα δεσμευτείς. Σίγουρα το ξεκίνημα θα είναι ο βασικός σου στόχος. Μη το βλέπεις σαν βουνό. Χώρισε τον σε μικρά κομμάτια και θα δεις ότι έτσι θα είναι πιο εύκολα.

  • Βρίσκω το θέμα μου. Με ποιο θέμα θέλω να ασχοληθώ; Ταξίδια, μόδα, μουσική, οικονομία; Ο κατάλογος ειναι ατελείωτος…
  • Ξεκινάω να γράφω (δεν πειράζει που δεν ειναι έτοιμο το blog)
  • Αρχίζω να σκέφτομαι την διαδικτυακή μου ταυτότητα. Ονομα, χρώματα, τύπος γραφικών ειναι μερικά από τα πράγματα που θα κάνουν το blog μου να ξεχωρίσει.
  • Αρχίζω να δικτυώνομαι. Κάπου πρέπει να βρω αναγνώστες! Ποιοι μπορει να ειναι; που μπορεί να συχνάζουν στο διαδίκτυο; Σε ομάδες σχετικές με το θέμα μου μήπως; Α Ξεκινάω να ψάχνω… Γίνομαι μέλος, μιλάω με τους άλλους, αλληλεπιδρώ.
  • Γίνομαι πιο δραστήριος στα social media. Δημιουργώ profiles και τα συντηρώ.
  • Καιρός να σκεφτώ και για το site μου. Σε ποια πλατφόρμα θα το φιλοξενήσω; Κάνω έρευνα…

Βλέπεις; Κόβοντας τον στόχο σου σε μικρότερους είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις και να τον πραγματοποιήσεις.

Tip: Σταμάτα να πηδάς από το ένα θέμα στο άλλο. Διάλεξε αυτό που σε ευχαριστεί περισσότερο και το περιεχόμενο σου θα ωφελήσει όσους σε ακολουθήσουν και ξεκίνα!

3. Ο φόβος της δικτύωσης.

Πάντα με φόβιζε οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως δικτύωση. Τα groups στο Facebook είναι τρομακτικά, και οι λίστες αλληλογραφίας και όλα αυτά τα e-mails ένας εφιάλτης. Ξέρω όμως ότι αν θέλω να γίνω ορατός πρέπει να είμαι εκεί.. Ξέρω ότι δεν μπορείς να έχεις ένα επιτυχημένο blog μόνος σου».

Αγαπητή Παναγιώτα, δες εδώ μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις τον φόβο σου για τη δικτύωση.

1. Κοινοποίησε για αρχή το περιεχόμενο άλλων (με το όνομά τους βέβαια…) Ακόμα και αν δεν είναι έτοιμο το blog σου, εσύ ξεκίνα να κοινοποιείς μέσω των social λογαριασμών σου. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς τους φίλους σου bloggers και ανοίγεις πόρτες για μελλοντικές συνεργασίες.

2. Κάνε σχόλια στα blog των άλλων. Είναι ιδανικός τρόπος να αρχίσει να μαθεύεται το όνομα σου και να αρχίσεις να δημιουργείς το δίκτυό σου. Σιγουρέψου ότι τα σχόλιά σου προσθέτουν κάποια αξία στο blog. Μην κάνεις σχόλια τύπου "Wow, great post!" ή ακόμα χειρότερα "Nice! Come check out my blog now!". Αυτά θεωρούνται spam και είναι κατακριτέα.

Δείξε ότι πραγματικά διάβασες το άρθρο και κάνε αναφορά σε μερικά σημεία που σε εντυπωσίασαν. Μπορείς ακόμα να κάνεις και μερικές ερωτήσεις. Αυτό θα δημιουργούσε μια αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη του μπλοκ και τους υπόλοιπους αναγνώστες.

3. Πάρε μέρος στα Twitter chats. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τα Twitter chats είναι μια σειρά αναρτήσεων (συνήθως ερωτήσεις και απαντήσεις) πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και οι αναρτήσεις αυτές συνδέονται μεταξύ τους με ένα # πχ #ΤravelParos ή #SaturdayMorning ή #CatsOfTwitter. Εννοείται ό πρέπει να έχει λογαριασμό στο Twitter… Αν δεν ξέρεις τι είναι όλα αυτά βρες κάτι που να σε ενδιαφέρει στο Twitter chat calendar (κάθε μήνα αλλάζει)

Σχετικό άρθρο1: 7 μαθήματα για τη δικτύωση που τα μαθαίνουμε πολύ αργά

Σχετικό άρθρο2: 5 Συνήθειες που έχουν οι πιο δικτυωμένοι άνθρωποι

4. Έλλειψη αυτοπεποίθησης

«Οι δεύτερες σκέψεις που σχεδόν πάντα κάνω για όλα τα πράγματα που προγραμματίζω με μπερδεύουν. Δεν μπορώ να αποφασίσω εύκολα ακόμα και για το πιο μικρό πράγμα. Είμαι σίγουρη ότι θα κάνω λάθος… πχ πάω να αγοράσω αυτοκόλλητα και δεν μπορώ να αποφασίσω ποια είναι τα πιο κατάλληλα γι’ αυτό που τα θέλω. Και να σκεφτείτε κάνουν μόνο 1€… Οπότε καταλαβαίνετε το μπέρδεμα και τον φόβο μου μην κάνω λάθος σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η δημιουργία ενός blog.»

Παναγιώτααααα σύνελθε!!!! Είπαμε ότι καθένας από εμάς έχει διαφορετικό τρόπο να δράσει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει.

Ένας από τους μαθητές μου με ρώτησε «και ποιος νοιάζεται για το τι σκέφτεσαι;» Αυτό πόνεσε λιγάκι, όχι γιατί η ερώτηση έγινε από έναν μαθητή μου, αλλά γιατί πράγματι κάθε μέρα σκέφτομαι «και ποιος νοιάζεται; Ποιος ενδιαφέρεται γι αυτά που γράφω;»

Αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης, μαζί με τον φόβο μπορεί να παίξουν σοβαρά παιχνίδια με το μυαλό σου…

Πρώτον πρέπει εσύ να είσαι ευχαριστημένος και μετά να κοιτάξεις να προσφέρεις χρήσιμο υλικό στους άλλους.

Δεύτερο, τι νομίζεις; Υπάρχουν πολλοί σαν εσένα εκεί έξω! Πολλοί που ψάχνουν κάποιον να τους δείξει το δρόμο και να γίνουν ορατοί.  Δεν μπορεί να αρέσεις σε όλους. Σίγουρα όμως θα αρέσεις σε όσους έχουν τις ίδιες ιδέες και την ίδια φιλοσοφία με σένα.

Tip 3: Ο Seth Godin είπε ότι οι άνθρωποι γύρω σου νοιάζονται γι αυτά που γράφεις περισσότερο απ’ ότι νομίζεις. Φρόντισε να μοιράζεσαι τις ιδέες σου. Μη είσαι εγωιστής. Εσύ έχεις τις δικές σου ιστορίες, τη δική σου προσωπικότητα, τη δική σου γνώμη πάνω σε διάφορα θέματα.

Κοίτα τι να κάνεις ακόμα:

Ξεκαθάρισε το ΓΙΑΤΙ σε κάθε περίπτωση. Αυτό είναι το πιο βασικό βήμα για να αγοράσεις αυτοκόλλητα 1€, για να ξεκινήσεις το blog σου ή να ξεκινήσεις μια επιχείρηση.

  • Η απάντηση στο ΓΙΑΤΙ είναι η κινητήριος δύναμη σε κάθε ξεκίνημα.
  • Η απάντηση στο ΓΙΑΤΙ ξεκαθαρίζει ποιος είσαι,  προσδιορίζει τον σκοπό σου και σε ξεχωρίζει από το πλήθος. Σε φέρνει σε επαφή με άλλους που έχουν τα ίδια θέλω με σένα.  .
  • Η απάντηση στο ΓΙΑΤΙ δεν σε αφήνει να τα παρατήσεις.

5. «Και αν δεν αξίζει όλο αυτό;»

Παναγιώτa, το αν αξίζει κάτι και πόσο αξίζει είναι τελείως διαφορετικό για τον καθένα μας. Για σένα η απάντηση για το αν αξίζει να ξεκινήσεις ένα blog εξαρτάται από το γιατί θέλεις να το ξεκινήσεις.

  • Για να κάνεις φίλους;
  • Για να βγάλεις χρήματα;
  • Για να χτίσεις μια κοινότητα;
  • Για να αποκτήσεις περισσότερους πελάτες;
  • Για να εντυπωσιάσεις με τη δουλειά σου μελλοντικούς εργοδότες και να πάρεις περισσότερες προσφορές εργασίας;
  • Για να γίνεις καλύτερος στο γράψιμο; Στο videomaking;
  • Για να γίνεις μέσω της έρευνας expert σε ένα θέμα και να το διδάξεις;

Παναγιώτα, σίγουρα πρέπει να έχεις ένα προσωπικό λόγο για να ξεκινήσεις το blog σου. Αλλά αν ο λόγος αυτός είναι μόνο προσωπικός και δεν ταυτίζεται με τα θέλω κι άλλων ανθρώπων, τότε κανείς δεν θα σε διαβάζει και εσύ θα χάσεις τo κίνητρό σου. Θα επιτύχεις μόνο αν κάνεις κάτι που αγαπάς, αλλά αυτό θα ωφελήσει και άλλους. Πρέπει Παναγιώτη να είναι μια win-win κατάσταση!

Μην το σκέφτεσαι άλλο Παναγιώτα... ξεκίνα τώρα τη δημιουργία του blog σου!

Αύγουστος 2018 - Maria Zappa-Kasapidi