Διαβασε τι κάνεις λάθος
Είναι ένα από τα πιο απογοητευτικά σενάρια στην περιπέτεια της αναζήτησης εργασίας.
Υποβάλλατε αίτηση για τη σωστή θέση και έχετε τα κατάλληλα προσόντα. Ξέρετε ότι αυτό είναι αλήθεια επειδή πηγαίνετε σε πολλές συνεντεύξεις, στη μία μετά την άλλη.
Και όμως, δεν λάβατε προσφορές...
Συνεχίζετε να ακούτε ότι, ενώ ήσασταν φιναλίστ, κατέληξαν σε κάποιον που «ταίριαζε καλύτερα». (Ή ίσως δεν πήρατε καθόλου feedback.)
Τι πρέπει να κάνετε;
- Πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε αυτό το μέρος της διαδικασίας για την αναζήτηση εργασίας.
- Δείτε τι σας κρατά πίσω και δεν παίρνετε προσφορές και πως μπορείτε να το διορθώσετε.
1. Έχετε τα προσόντα, αλλά είστε βαρετός/η!
Αναλογιζόμενος τη συνέντευξή σας μετά το τέλος της, αισθάνεστε καλά με την γενική παρουσία σας.
- Είχατε μια λογική απάντηση σε κάθε ερώτηση και δεν κάνατε σημαντικά λάθη.
- Τίποτα δεν πήγε λάθος, και ξέρετε ότι είχατε μια καλή, συνέντευξη.
Δυστυχώς, αυτό γενικά δεν αρκεί για να λάβετε μια προσφορά.
Οι διευθυντές προσλήψεων συχνά κάνουν πολλές συνεντεύξεις την ημέρα, μερικές φορές τη μια μετά την άλλη. Ακόμα κι αν έχετε τα κατάλληλα προσόντα, θα δυσκολευτείτε να βρείτε το δρόμο σας στη λίστα προσφορών - πόσο μάλλον στην πρώτη θέση - εάν δεν θυμάται καν ποιος/α είστε και πρέπει να επιστρέψει στις σημειώσεις του για να σας θυμηθεί.
Πώς να το διορθώσετε.
Στα δύο χαρακτηριστικά που αναζητούν όλοι οι διευθυντές προσλήψεων κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, είναι ο ιδανικός υποψήφιος πρέπει να είναι όχι μόνο ικανός να κάνει τη δουλειά, αλλά και να μοιάζει με κάποιον με τον οποίο θα ήθελε ο διευθυντής προσλήψεων να περάσει χρόνο μαζί του.
Σκεφτείτε το ως εξής: Εάν ένας υποψήφιος ήταν πολύ ευπαρουσίαστος/η αλλά δεν είχε ορισμένες τεχνικές δεξιότητες, θα έπρεπε να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες για να ολοκληρώσει την αίτηση του (ας πούμε, με την εγγραφή του σε ένα σεμινάριο). Εσείς είστε στην άλλη πλευρά των πραγμάτων! Έχετε τις γνώσεις και την εμπειρία, αλλά θα πρέπει να γίνετε καλύτεροι στην προσωπική σας παρουσία.
Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι να εξασκηθείτε. Έτσι, μην προβάρετε μόνο αυτά που πρόκειται να πείτε στο κεφάλι σας. Ζητήστε από έναν καλό φίλο να συναντηθείτε για καφέ, δώστε του τις ερωτήσεις που πιστεύετε ότι θα σας κάνουν και εξασκηθείτε ζωντανά με τις απαντήσεις σας. Ζητήστε του να σας επισημάνει τα σημεία που κομπιάσατε, δυσκολευτήκατε ή φαινόταν σαν να βαριέστε.
2. Έχετε τα προσόντα, αλλά δεν έχετε τις δεξιότητες συνέντευξης!
Γνωρίζετε κάποιον που είναι εξαιρετικά έξυπνος, αλλά για οποιονδήποτε λόγο, απλά δεν είναι καλός σαν interviewer; Πολλοί διευθυντές προσλήψεων γίνονται νευρικοί, αισθάνονται εγκλωβισμένοι, πνίγονται! Ε λοιπόν, το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί και σε σας στις συνεντεύξεις.
Πιθανόν να έχετε τα προσόντα που είναι απαραίτητα για να μπείτε στο γραφείο για τη συνέντευξη, αλλά μόλις καθίσετε απέναντι από τον διευθυντή προσλήψεων, κάνετε συνεχώς λάθη, λέτε πράγματα που δεν θα έπρεπε να πείτε. Πχ θέλοντας να αναδείξετε την ομαδικότητα σας ίσως να είπατε (χαριτολογώντας ελπίζουν όλοι…) ότι πετάξετε το παλιό σας αφεντικό ή τους συναδέλφους σας κάτω από το λεωφορείο...
Εάν είστε αρκετά έμπειροι για να ξεκινήσετε ακόμη και αύριο, μπορεί να μην σας φαίνεται δίκαιο ότι πρέπει να «παίξετε σύμφωνα με τους κανόνες». Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να παίξετε με τους ίδιους κανόνες που παίζουν όλοι οι υποψήφιοι για τη θέση. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείτε ότι πρέπει να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εταιρεία, τη θέση και τη συνέντευξη. Από εκεί, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.
Βήμα πρώτο: Διαβάστε τα άρθρα που υπάρχουν στο blog μας (δείτε αναλυτικά στο τέλος του άρθρου) και - καλύπτουν όλες τις πτυχές της συνέντευξης (προετοιμασία, ερωτήσεις, μετά τη συνέντευξη).
Βήμα δεύτερο: Αναρωτηθείτε αν υπήρξε μια συγκεκριμένη στιγμή σε οποιαδήποτε συνέντευξη, στην οποία αισθανθήκατε άσχημα. Πχ Νιώθετε άβολα να συζητάτε για τον μισθό; Ίσως δεν είστε ακόμα σίγουροι τι να πείτε όταν σας ρωτήσουν «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;». Αυτές οι ερωτήσεις είναι τολμηρές, οπότε είναι εντάξει να παραδεχτείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να βελτιωθείτε αρκετά και σε αυτό το σημείο.
Βήμα τρίτο: Μόλις εντοπίσετε πού πρέπει να βελτιωθείτε, κάντε το. Εάν θέλετε κάποιος να σας καθοδηγήσει σε αυτό, επικοινωνήστε με έναν φίλο ή έναν μέντορα.
3. Έχεις τα προσόντα, αλλά είσαι απελπισμένος!
Όταν σε ρωτάνε γιατί θέλεις τη δουλειά, λες την αλήθεια – όλη την αλήθεια. Ίσως αναφέρεις
ότι το να δουλέψεις σε αυτή την εταιρεία, είναι το όνειρό σου.
Ή ότι θα δεχόσουν σχεδόν οποιαδήποτε θέση σου προσφέρουν για να αφήσεις την τρέχουσα δουλειά σου και,
ότι είστε απόλυτα κατάλληλοι για αυτόν τον ρόλο.
Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική – σωστά;
Λάθος...
Εάν το κάνετε, είναι σαν να ζητάτε είναι μια μεγάλη χάρη, ο διευθυντής προσλήψεων είναι πιθανό να σας περάσει για κάποιον που η πρόσληψή του θα ωφελήσει τον ίδιο και όχι την εταιρεία.
Διορθώστε το!
Όπως και με οτιδήποτε άλλο, είναι δυνατόν να είμαστε πολύ ειλικρινείς. Αλλά πρέπει;
Ο έλεγχος των πάντων από την περιγραφή της θέσης μπορεί να σας οδηγήσει στην πόρτα. Αλλά για να ξεπεράσετε άλλους κατάλληλους υποψηφίους και να λάβετε μια προσφορά, βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνετε κανένα από τα παραπάνω λάθη.
Σχετικά άρθρα στο blog της Interactive Education:
- Δέκα συμβουλές για να πετύχεις σε μια συνέντευξη εργασίας!
https://www.interactive-education.gr/blog/sunenteuxe-ergasias.html
- Πώς να αντιμετωπίσεις τις 16 πιο "challenging" ερωτήσεις συνέντευξης
https://www.interactive-education.gr/blog/eroteseis-sunenteuxes.html
- Μυστικά για να ξεχωρίσεις αμέσως στη συνέντευξη για δουλειά
https://www.interactive-education.gr/blog/mustika-gia-xekhoriseis-amesos-ste-sunenteuxe.html
- 5 Δύσκολες ερωτήσεις και πως θα τις απαντήσετε
https://www.interactive-education.gr/blog/sunentefxi-gia-ergasia.html
- "Κατέβασε" από την ειδική σελίδα μας https://www.kasapidi.com/interview/ τις δέκα κορυφαίες ερωτήσεις μαζί με τις προτεινόμενες απαντήσεις και προετοιμάσου για τη συνέντευξη.