Τι να ρωτήσω;
Λοιπόν; Αποφασίσατε να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο για γραμματείς και ψάχνοντας μπερδευτήκατε; Η αλήθεια είναι ότι γίναμε πολλοί… όταν πριν τρια χρόνια ξεκίνησα τα τμήματα γραμματέων της Interactive Education σχεδόν δεν υπήρχε ανταγωνισμός. Σήμερα όμως οι σχολές που εχουν τμήματα γραμματέων ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σχολων βάζουν κάτω ενα syllabus από κάποιον φορέα πιστοποίησης και ξεκινούν να διδάσκουν θεωρητικά μαθήματα, γιατί αυτά εξετάζονται βλέπετε, ενώ κάποιοι αλλοι προσλαμβάνουν μια φίρμα να διδάξει αυξάνοντας παράλληλα το κόστος.
Και εσείς πρέπει να αποφασίσετε που θα πάτε… Να παρετε μια απόφαση που θα καθορίσει πιθανον την εργασιακή σας πορεία και θα σας κοστίσει χρόνο και χρήμα. Πώς θα αποφασίσετε; Δείτε μερικές ιδέες …
1. Πριν διαλέξετε σχολή πρέπει να ξέρετε τι θέλετε. Τι σας παρακινεί; Πώς σας αρέσει να μαθαίνετε; Είστε τύπος του διαβάσματος ή της πρακτικής; Να κάτι που πρέπει να ρωτήσετε! Ποιος διδάσκει; Πώς διδασκει το μάθημα; Πρακτική εξάσκηση γίνεται; Τι εκπαιδευτικό υλικό έχουν; Να σας το δείξουν όμως…
2. Πριν ξεκινήσετε την έρευνα για να βρείτε σχολη κάντε πρώτα μια έρευνα για το τι ζητάει η αγορά. Δείτε αγγελίες, πολλες αγγελίες… τι προσόντα ζητάνε; Καταγράψτε τι ζητάνε τουλάχιστον 20 αγγελίες. Διαγράψτε τα διπλότυπα (θα βρειτε πολλά…) και πάρτε το χαρτι μαζί σας. Γιατί αυτη ειναι άλλη μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε. “Αυτό το διδάσκετε; Αυτό; Αυτο; Μπορώ να δω το πρόγραμμα σπουδών σας; Κάθε πότε το ανανεώνετε; Υπάρχουν ευκαιρίες για επιπλέον επιμόρφωση; Πρόκειται ξέρετε να κάνω, όσο κι αν σας φαινεται περίεργο, μια μικρή επένδυση για το μέλλον μου και θέλω να ξέρω αν θα παρω τα χρήματά μου πίσω βρίσκοντας την κατάλληλη θέση. Μια θέση σαν αυτη που περιγράφει αυτή η αγγελία.”
3. Ποιος ειναι ο φορέας πιστοποίησης του προγραμματός σας; Γνωρίζετε ότι τα πιστοποιητικά τα οποια απονέμονται κατόπιν εξετάσεων από φορέα που είναι αναγνωρισμένος από τον ΕΟΠΠΕΠ γίνονται πλέον αποδεκτά από τον ΑΣΕΠ σε προκηρύξεις που αφορούν Διοικητικές θέσεις;
Ρωτήστε λοιπόν: Τι θα πάρω τελειώνοντας; Βεβαίωση παρακολούθησης; Πιστοποιητικό από φορέα αναγνωρισμένο απο τον ΕΟΠΠΕΠ; Αναλυτική κατάσταση με τα μαθήματα που παρακολούθησα και τις δραστηριότητες που έκανα;
4. Τι γίνεται όταν τελείωσουν τα μαθήματα; Συνεργάζεστε με εταιρείες για πρακτική εξάσκηση για επαγγελματική αποκατάσταση; Πώς ενημερώνονται οι σπουδαστές σας για αυτα; Μπορώ να δω; Μπορώ να ρωτήσω κάποια μαθήτριά σας;
Πριν φύγετε ρίξτε και μια ματια γύρω σας… Σας αρέσει ο χώρος; Πώς σας αντιμετωπίζει αυτος που σας ενημερώνει;
Μην φύγετε αν δεν πάρετε όλες τις πληροφορίες που θέλετε! Μη βιαστείτε να αποφασίσετε… Συγκρίνετε, συζητήστε και φροντίστε να μην πάνε χαμένα τα χρηματα και ο χρόνος σας.
Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη
Πηγή: https://www.interactive-education.gr/secretary/