Το να ξεχωρίσεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα είναι μια δύσκολη υπόθεση… Έχεις να συναγωνιστείς με ανθρώπους που έχουν πάνω κάτω τα ίδια προσόντα με σένα, με τη διαφορά ότι εκείνοι μπορεί να ενημερώνονται πιο γρήγορα για τις αλλαγές που γίνονται στον χώρο τους.
Οκ, πήγες σε ένα καλό πανεπιστήμιο, παρακολούθησες στην αρχή κάποια προγράμματα επιμόρφωσης και έμεινες εκεί. Τίποτε άλλο..
Τι να κάνεις;
Βρες έναν μέντορα
Κάτι που στο εξωτερικό είναι καθιερωμένο, εδώ στην Ελλάδα δεν είναι καν γνωστό σαν έννοια, σαν αναγκαιότητα.
Οι μέντορες (τους λένε και coaches) είναι επαγγελματίες που ξέρουν καλά τον τομέα τους και έχουν περάσει απ’ όλα τα στάδια. Ξέρουν να συμβουλέψουν και να κατευθύνουν όσους είναι στη διαδικασία εύρεσης εργασίας ή εξέλιξης μέσα σε ένα εργασιακό χώρο. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιτύχεις τους στόχους σου, από το να σε κατευθύνει ένας έμπειρος επαγγελματίες του χώρου στον οποίο θέλεις να μπεις και να επιτύχεις.
Εάν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να συνεργαστείς με έναν μέντορα, τότε ξεκίνησε να συναναστρέφεσαι με φυσική παρουσία ή μέσω LinkedIn με αυτούς που ξεχωρίζουν στον χώρο σου.
Δες επίσης εδώ το άρθρο μου "Σε τι είναι ειδικός ένας coach και γιατί τον χρειάζεσαι" καθώς και τις υπηρεσίες Mentoring/Coaching της Interactive Education.
Βελτίωσε τις τεχνικές δεξιότητες σου
Δεν σου ζητάει κανείς να μάθεις να γράφεις κώδικα ή να αναπτύσσεις εφαρμογές για κινητά, εκτός αν είναι η δουλειά σου. Το να μάθεις όμως τις προηγμένες δεξιότητες των εφαρμογών που χρησιμοποιείς στο γραφείο θα είναι ένα συν στην καριέρα σου. Παρακολούθησε σεμινάρια με φυσική παρουσία ή μέσω ίντερνετ και μην ξεχάσεις να μιλήσεις στον εργοδότη ή τον προϊστάμενο σου και να του πεις ότι μπορεί πλέον να σε υπολογίζει και για περισσότερα πράγματα από αυτά που είχε συνηθίσει να σε βλέπει να κάνεις.
Όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια (Ελληνικά και ξένα) έχουν δωρεάν μαθήματα που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου.
Δες και τα δικά μας σεμινάρια Πληροφορικής
Μάθε να επικοινωνείς και να εργάζεσαι σε ομάδες
Μια ταινία δεν είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του σκηνοθέτη μόνο. Γι αυτή την ταινία έχουν δουλέψει τεχνικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς κλπ. Το ίδιο συμβαίνει σε οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία. Ένα προϊόν ή μια υπηρεσία δεν φτάνει στον τελικό καταναλωτή/αποδέκτη ως αποτέλεσμα της εργασίας ενός μόνο ατόμου. Είναι το αποτέλεσμα της εργασίας μιας ομάδας που πρέπει να έχει συνεργαστεί αρμονικά.
Οι δεξιότητες της επικοινωνίας και της ομαδικής εργασίας είναι αλληλένδετα συνδεδεμένες και οι πλέον απαιτούμενες στον εργασιακό χώρο. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αναφέρονται στο βιογραφικό σας στα επιτεύγματα. Δηλαδή δεν γράφετε «εργάστηκα σαν προϊστάμενος παραγωγής στην εταιρεία …». Γράφετε: «εργάστηκα σαν προϊστάμενος σε ομάδα 10 ατόμων για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου…. που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων…κλπ».
Μην κάθεστε λοιπόν απομονωμένος/η στο όμορφο γραφείο σας. Βγείτε έξω και μιλήστε με τους συναδέλφους σας σε όλη την εταιρεία, όχι μόνο στο τμήμα σας. Όσο καλύτερα τους γνωρίζετε τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να συνεργαστείτε μαζί τους.
Εξασκηθείτε και στις προσωπικές δεξιότητες
Μπορεί η βελτίωση των πρακτικών γνώσεων σας να είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, όμως η βελτίωση των προσωπικών σας δεξιοτήτων (softskills) είναι κάτι άλλο. Πώς φαίνεστε ή πώς ακούγεστε στην καθημερινότητά σας; Πώς επικοινωνείτε; Πώς είναι ο προφορικός σας λόγος;
Μπορεί να είναι σχετικά εύκολο να εξηγήσετε τι ακριβώς κάνετε καθισμένος/η μπροστά στον υπολογιστή σας, αλλά μπορείτε να το κάνετε αυτό και χωρίς τον υπολογιστή; Μπορείτε σε μια συνέντευξη να εξηγήσετε απλά, κατανοητά και σε άψογα …Ελληνικά τι κάνετε, ποια είναι η ειδικότητα σας;
Πώς να εξασκηθείτε; Ζητήστε από ένα φίλο σας να σας βιντεοσκοπήσει και δείτε πως φαίνεστε ή πως ακούγεστε! Μπορείτε να το κάνετε και μόνος/η σας με το κινητό σας.
Επίσης κάντε μια ειλικρινή καταγραφή των προτερημάτων και των ελαττωμάτων σας. Θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να τον βελτιώσετε.