Συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Η πρακτική άσκηση μπορεί να αποτελέσει μια απίστευτα εκπαιδευτική εμπειρία, αλλά μπορεί παράλληλα να αποτελέσει μελανό σημείο της καριέρας σας αν δεν συμπεριφερθείτε επαγγελματικά κατά τη διάρκειά της.
Στη συνέχεια παραθέτουμε τα πιο συχνά λάθη στα οποία υποπίπτουν οι εκπαιδευόμενοι, καθώς και συμβουλές για το πως να τα αποφύγετε.
1) Περιφρονούν τις βαρετές και χαμηλότερου επιπέδου δουλειές
Ίσως αναρωτιέστε τι μπορεί να συνεισφέρει η εκτύπωση φωτοτυπιών στην ικανότητά σας να εκτελέσετε πιο σημαντικές δουλειές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αν εκτελείτε πολύ καλά τις βαρετές δουλειές και τις φέρετε εις πέρας χωρίς γκρίνια, είναι πιθανόν να σας αναθέσουν πιο ενδιαφέρουσες εργασίες. Αυτό συμβαίνει διότι ως εκπαιδευόμενος, δεν έχετε αποδείξει ακόμη τις πραγματικές σας ικανότητες στον επαγγελματικό κόσμο. Αν κάνετε καλή δουλειά σε βαρετά έργα, δώσετε προσοχή στις διάφορες λεπτομέρειες και ενδιαφέρεστε για την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, είναι πιο πιθανό να σας ανατεθεί ένα πιο σοβαρό έργο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να εκτελείτε σωστά οποιαδήποτε εργασία σας, όσο ασήμαντη και αν σας φαίνεται.
2) Ντύνονται ανάρμοστα με το χώρο
Αν ντύνεστε όπως ντυνόσασταν στα μαθήματα της σχολής ή του σχολείου, θα δίνετε την εντύπωση ότι δεν παίρνετε τη δουλειά σας στα σοβαρά. Επομένως, δώστε προσοχή στο πως ντύνονται τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη στο γραφείο και προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτό το επίπεδο επισημότητας.
3) Αγνοούν την “κουλτούρα” του γραφείου
Η κουλτούρα του γραφείου είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μάθετε πως δουλεύουν τα πράγματα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Μπορείτε να την αντιληφθείτε παρατηρώντας πως συμπεριφέρονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο γραφείο. Για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι που μιλούν στο τηλέφωνο χαμηλώνουν τη φωνή τους, θα πρέπει και εσείς να κάνετε το ίδιο σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Μπορεί κάτι τέτοιο να σας φαίνεται αμελητέο και ασήμαντο, αλλά θα σας βοηθήσει να φανείτε τυπικός και επαγγελματίας.
4) Είναι πολύ ανεπίσημοι
Ακόμη και οι πιο ανεπίσημοι εργασιακοί χώροι είναι συνήθως πιο επίσημοι απο τους πανεπιστημιακούς χώρους και οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχετε τους τρόπους σας, να υιοθετήσετε επίσημο τόνο στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία και να χρησιμοποιείτε ευγενικό λεξιλόγιο.
5) Συναναστρέφονται μόνο με τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους
Είναι σαφέστατα πολύ δελεαστικό να συναναστρέφεστε μόνο με τους ομοιδείς σας ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να γνωρίσετε καλύτερα και τους υπόλοιπους εργαζόμενους., ακόμη και αυτούς που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι πιο έμπειροι συνάδελφοί σας βρίσκονται σε καλύτερη θέση να σας παρέχουν επαγγελματικές συμβουλές, να σας βοηθήσουν να δικτυωθείτε για να βρείτε μια μελλοντική δουλειά και να σας συστήσουν σε άλλους εργοδότες.
6) Δε ζητούν πληροφορίες σχετικά με την απόδοσή τους (feedback)
Αν ο προϊστάμενός σας δεν προσφερθεί να σας παρέχει feedback, ρωτήστε τον πως τα πηγαίνετε και τι θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερα. Καλωσορίστε οποιοδήποτε εποικοδομητική κριτική, μόνο έτσι θα μάθετε πραγματικά και θα γίνετε καλύτεροι σε αυτό που κάνετε.
7) Παραμελούν να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους που τους βοηθούν
Αν ένας συνάδελφος σας αφιερώσει χρόνο για να σας βοηθήσει να μάθετε κάτι, φροντίστε να τον ευχαριστήσετε θερμά και ειλικρινά. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι τους εκτιμάτε είναι πιο πιθανό να σας βοηθήσουν ξανά στο μέλλον.
8) Δε δίνουν προσοχή σε πράγματα που δεν τους αφορούν άμεσα
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της πρακτικής άσκησης είναι ότι σας δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσετε πάμπολλες πληροφορίες για το πως δουλεύουν πραγματικά τα πράγματα στον τομέα σας, ακόμη και αν αυτά δεν αφορούν άμεσα τη δική σας εργασία. Επομένως, δώστε προσοχή ακόμη και αν κάτι δε σχετίζεται άμεσα με τη δουλειά σας, για παράδειγμα στην περίπτωση συναντήσεων (meetings) τα οποία είναι βαρετά κατά τα άλλα.
9) Μιλούν περισσότερο από το να ακούν
Είναι πιθανόν να θεωρείτε ότι έχετε πολλές απαντήσεις για διάφορα ζητήματα, αλλά προτού τις προσφέρετε, φροντίστε να αποκομίσετε όσο περισσότερες πληροφορίες για το πως δουλεύει η συγκεκριμένη επιχείρηση και γιατί τα πράγματα λειτουργούν με το τρόπο που λειτουργούν.
10) Δε διατηρούν επαφές μόλις η άσκηση τελειώσει
Όταν ολοκληρωθεί η πρακτική άσκηση και επιστρέψετε στη σχολή ή βρεθείτε σε μια νέα δουλειά, φροντίστε να κρατήσετε επαφή με τον επιβλέποντά σας και τους συναδέλφους σας από την άσκηση. Ένα e-mail περιστασιακά είναι αρκετό να διατηρήσει τη σχέση και θα σας βοηθήσει να χτίσετε επαγγελματικές σχέσεις που ίσως σας βοηθήσουν στο μέλλον. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το LinkedIn για τον ίδιο σκοπό.
Καλή επιτυχία στην πρακτική σας άσκηση!
Πηγή: ergasioulis.gr