Πρόταση προσωπικής αξίας

Το μυστικό σου όπλο για να βρεις δουλειά

Σίγουρα θα έχει συμβεί και σε σένα: σε κάλεσαν για συνέντευξη κι εσύ έκανες ό,τι μπορούσες. Πήγες στην ώρα σου, είχες προετοιμαστεί τέλεια, ήξερες τις ερωτήσεις που μπορεί να σου έκαναν, είχες ψάξει πληροφορίες για την εταιρία και για το άτομο που θα σου έπαιρνε τη συνέντευξη.

Παρόλα αυτά, η συνέντευξη δεν πήγε όσο καλά θα περίμενες. Απάντησες σε μερικές δύσκολες ερωτήσεις αλλά δεν κατάφερες να δημιουργήσεις μια σύνδεση με τον εργοδότη ούτε να τον πείσεις για ποιο λόγο θα πρέπει να προσλάβει εσένα και όχι κάποιον άλλο. Τι συνέβη;

Δεν προσδιόρισες σωστά την πρόταση προσωπικής αξίας και έτσι ήταν δύσκολο να πετύχεις στη συνάντηση.

Σκέψου σαν επιχειρηματίας: τι είναι η πρόταση αξίας;

Η πρόταση αξίας είναι ο τρόπος με τον οποίο μια εταιρία προβάλει τα πλεονεκτήματα των προϊόντων ή των υπηρεσιών της με τέτοιο τρόπο ώστε οι πελάτες στους οποίους απευθύνεται να τα επιλέγουν έναντι των αντίστοιχων ανταγωνιστικών. Περιγράφει την αξία που έχει το προϊόν ή η υπηρεσία για τον πελάτη τονίζοντας τα πλεονεκτήματά του σε τιμή, ντιζάιν, αποκλειστικότητα, καινοτομία, λειτουργικότητα, ευκολία ή άλλους σχετικούς παράγοντες. Για να δημιουργήσει μια εταιρία την πρόταση αξίας χρειάζεται να γνωρίζει λεπτομερώς τους πελάτες στους οποίου απευθύνεσαι και τους λόγους για τους οποίους θα αγόραζαν το προϊόν. Συνήθως οι πελάτες ξοδεύουν χρήματα σε προϊόντα ή υπηρεσίες που τους λύνουν κάποιο πρόβλημα που έχουν, που καλύπτουν κάποια ανάγκη τους, που ικανοποιούν κάποια επιθυμία ή προσδοκία τους.

Τι είναι η πρόταση προσωπικής αξίας;

  • Η πρόταση της προσωπικής σου αξίας δείχνει στον υποψήφιο πελάτη σου (την εταιρία που θα σε προσλάβει) τα πιθανά οφέλη που θα έχει αν σε προσλάβει και για ποιο λόγο θα έπρεπε να επιλέξει εσένα έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων.
  • Η πρόταση προσωπικής αξίας σου επιτρέπει να πουλήσεις τις ικανότητες, την επαγγελματική και την προσωπική σου εμπειρία με μοναδικό τρόπο, διαφορετικό από τους υπόλοιπους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για την ίδια θέση εργασίας.
  • Η πρόταση της προσωπικής σου αξίας θα πρέπει να είναι σταθερή σε όλη τη διαδικασία της επιλογής, δηλαδή στο βιογραφικό σου, το προφίλ σου στο LinkedIn και οι συνεντεύξεις που θα δώσεις θα πρέπει να μεταδίδεις την ίδια ιδέα.

Στρατηγικές για να προωθήσεις αποτελεσματικά την πρόταση προσωπικής σου αξίας

Δεν αρκεί να προσδιορίσεις την πρόταση της προσωπικής σου αξίας αλλά πρέπει και την προωθήσεις αποτελεσματικά. Για να το καταφέρεις χρειάζεται να αναπτύξεις το προσωπικό σου μάρκετινγκ με ενέργειες όπως:

  • Φτιάξε την προσωπική σου μάρκα: αυτό κάνουν επαγγελματίες ηθοποιοί, τραγουδιστές, πολιτικοί, συγγραφείς και επιχειρηματίες. Καταφέρνουν να συσχετίσουν το όνομά τους με ένα μουσικό στυλ, μια σειρά ταινιών, ένα πολιτικό κόμμα, ένα βιβλίο ή μια συσκευή. Η προσωπική σου μάρκα σε βοηθάει να αποκτήσεις θέση στην αγορά εργασίας και να διαφοροποιηθείς από τους ανταγωνιστές.
  • Διόρθωσε το προφίλ σου στο LinkedIn και φτιάξε ένα βιογραφικό που ξεχωρίζει: αυτά είναι τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να προωθήσεις την πρόταση της προσωπικής σου αξίας. Αντικαθιστούν το έντυπο με τις πληροφορίες ενός προϊόντος όπου ο πιθανός αγοραστής μπορεί να διαβάσει τα χαρακτηριστικά του και να αποφασίσει αν θα το αγοράσει ή όχι.
  • Φτιάξε το προσωπικό σου blog: αν έχεις κάποια εξειδίκευση, ξεκίνα να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου. Γίνε γνωστός στο Google και δώσε αξία στο blog σου. Το blog είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στην αναζήτηση εργασίας διότι στο βιογραφικό σου αναφέρεις τις γνώσεις σου αλλά στο blog τις αποδεικνύεις.

Αν έχεις μια καλή στρατηγική προσωπικού μάρκετινγκ και μερικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, θα είσαι σε θέση να διαπραγματευτείς καλύτερες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερο μισθό.

Αντί να αναζητάς δουλειά, θα σε αναζητούν οι εργοδότες!

Πώς θα φτιάξεις την πρόταση προσωπικής σου αξίας

Ας δούμε πώς μπορείς να φτιάξεις την πρόταση της προσωπικής σου αξίας εύκολα και αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα.

#1 Προσδιόρισε ποιοι θα είναι οι πελάτες σου (υποψήφιοι εργοδότες)
Όπως μια εταιρία φτιάχνει ένα προϊόν απευθυνόμενη σε μια συγκεκριμένη ομάδα πελατών, έτσι και το βιογραφικό σου θα πρέπει να απευθύνεται σε συγκεκριμένες εταιρίες που θα μπορούσαν να σε προσλάβουν. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις δουλειά αν απευθύνεσαι σε ένα είδος εταιριών από ότι αν κυνηγάς οποιαδήποτε εταιρία. Το κλειδί είναι να βλέπεις τις εταιρίες σαν πελάτες σου που θα σε πληρώσουν γι’ αυτό που μπορείς να κάνεις για εκείνες. Και αυτό μπορεί να είναι να λύσεις κάποιο πρόβλημα, να ικανοποιήσεις κάποια ανάγκη ή επιθυμία, να πραγματοποιήσεις κάποιο στόχο.

#2 Κάνε μια ανάλυση του εαυτού σου (Swot Analisis)
Πρώτα από όλα κάνε μια εκτίμηση του εαυτού σου. Το να γνωρίζεις τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σου σε βοηθά να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους. Μια ανάλυση όπως η παρακάτω χρησιμοποιείται στον επιχειρηματικό κόσμο για να υπολογίσει τις πιθανότητες επιτυχίας μιας εταιρίας στην αγορά. Εφάρμοσέ την σε σένα για να δεις πού έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεις δουλειά.

Θα αναλύσεις:

  • Αδυναμίες: τα σημεία που μπορεί να κάνουν μια εταιρία να προτιμήσουν κάποιον άλλο υποψήφιο και όχι εσένα (εμπειρία, μόρφωση, ηλικία, ξένες γλώσσες κ.α.)
  • Ρίσκα: οι κίνδυνοι που διατρέχεις ως επαγγελματίας σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας (εργασιακή σταθερότητα, αμοιβή, δυνατότητες ανέλιξης κ.α.)
  • Δυνατά σημεία: είναι αυτά που ξεχωρίζουν σε σένα και θα σε βοηθήσουν να βρεις δουλειά (εμπειρία, μόρφωση, ηλικία, ξένες γλώσσες κ.α.)
  • Ευκαιρίες: ποιες ευκαιρίες μπορείς να έχεις σαν επαγγελματίας με δεδομένο το προφίλ σου (εργασία στο εξωτερικό, πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μικρό ανταγωνισμό, υψηλότερος μισθός κ.α.)

Αυτή η ανάλυση θα σε βοηθήσει πώς να διαμορφώσεις την πρόταση της προσωπικής σου αξίας εκμεταλλευόμενος τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα.

#3 Το δίπτυχο πρόβλημα-λύση
Αφού επικεντρωθείς σε εκείνες τις εταιρίες στις οποίες θεωρείς ότι θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να προσληφθείς και έχεις ολοκληρώσει την αυτό-ανάλυσή σου, είναι ώρα να δημιουργήσεις το δίπτυχο πρόβλημα-λύση. Αυτό το δίπτυχο θα αποτελέσει τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσεις την εταιρία να πετύχει τους στόχους της, δηλαδή να λύσει κάποιο πρόβλημα ή να ικανοποιήσει κάποια ανάγκη, επιθυμία ή προσδοκία προσφέροντάς της τις ικανότητες και τις γνώσεις σου.

Το ζήτημα είναι να καταλάβεις τα προβλήματα της εταιρίας και να παρουσιαστείς ως η λύση που αναζητά.

Έτσι δημιουργείς την πρόταση της προσωπικής σου αξίας και την προσαρμόζεις στην πραγματικότητα της εταιρίας. Έτσι η εταιρία κατανοεί άμεσα τα οφέλη που θα έχει αν σε προσλάβει. Προσπάθησε να παρουσιάσεις αυτά τα οφέλη χρησιμοποιώντας όρους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα έσοδα ή τα έξοδα, αφού τελικά όλες οι εταιρίες θέλουν να προσλάβουν κάποιον με σκοπό να αυξήσουν τα έσοδά τους ή να μειώσουν τα έξοδά τους.

Παράδειγμα πρότασης προσωπικής αξίας

Το παρακάτω παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η πρόταση της προσωπικής σου αξίας στο προφίλ σου στο LinkedIn: Επαγγελματίας στον τομέα του Διαδικτυακού Μάρκετινγκ, ικανός να φέρει σε πέρας με επιτυχία κάθε έργο στο οποίο συμμετέχει χρησιμοποιώντας τους ελάχιστους δυνατούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Έχει ειδικευτεί στους εξής τομείς:

  1. Τοποθέτηση στο διαδίκτυο: ανάπτυξη στρατηγικής προβολής μάρκας σε κομβικές αγορές στο διαδίκτυο. Η στρατηγική περιλαμβάνει την ανάλυση του ανταγωνισμού, τον εντοπισμό των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της διαφοροποίησης σε σχεδιασμό, περιεχόμενο και σχέση με τον πελάτη.
  2. Μάρκετινγκ περιεχομένου: προγραμματισμός για μελλοντικά περιεχόμενα για αύξηση της δέσμευσης των χρηστών με τη μάρκα.
  3. SEO: καίρια τοποθέτηση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά.
  4. Μάρκετινγκ στο YouTube: δημιουργία καναλιού στο YouTube και αύξηση των προβολών.
  5. Ανάπτυξη έργων online: ανάπτυξη σχεδίων με μικρό προϋπολογισμό σε περιβάλλοντα υψηλού ρίσκου
  6. Επιτεύγματα: Δημιουργία και τοποθέτηση της μάρκας «Βρες δουλειά». Πάνω από 20,000 χρήστες/μήνα σε διάστημα τριών μηνών. Δημιουργία καναλιού στο YouTube με περισσότερες από 2,500 εγγραφές και 300,000 προβολές σε διάστημα έξι μηνών. Επεξεργασία πλάνου περιεχομένων και δημιουργία αυτών. Το σχέδιο πραγματοποιήθηκε με ελάχιστους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

 

Αναλύοντας την παραπάνω πρόταση προσωπικής αξίας μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημεία που ξεχωρίζουν:

  • Η πρώτη παράγραφος λειτουργεί σαν διαφημιστικό σλόγκαν: ξεχωρίζει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα που ταυτόχρονα αποτελεί και το όφελος που θα έχει η εταιρία που θα τον προσλάβει.
  • Στη δεύτερη παράγραφο εμβαθύνει στα σημεία που τον διαφοροποιούν από τους άλλους επαγγελματίες και ταιριάζουν με τις ανάγκες που μπορεί να έχει μια εταιρία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο.
  • Στην τρίτη παράγραφο αναφέρει όσα έχει επιτύχει και αποδεικνύει ότι τα προσόντα που υποστηρίζει διαθέτει είναι υπαρκτά.

Η πρόταση της προσωπικής σου αξίας δεν περιορίζεται μόνο στο βιογραφικό ή στο προφίλ σου αλλά κυρίως θα την χρησιμοποιήσεις στη συνέντευξη για να πείσεις τον εργοδότη ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος.

Συμπερασματικά, η πρόταση της προσωπικής σου αξίας θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας και να αυξήσεις τις πιθανότητες να βρεις εργασία.

 

Author: Maria Sgouri (http://blog.mycarriera.gr)