Χρησιμοποιώντας το Linkedin

Μπορούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να μου βρουν εργασία;

Το Linkedin είναι ένα social network φτιαγμένο για δικτύωση. Είτε θέλουμε να κάνουμε b2b πωλήσεις, είτε self branding, είτε να βρούμε δουλειά το Linkedin αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι ένα χρήσιμο όπλο στα χέρια μας.

Φτιάχνοντας το προφίλ μας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε σωστά το προφίλ μας. Έχουμε στο μυαλό μας ότι το Linkedin είναι η εικόνα μας, αυτό που βλέπουν οι πελάτες ή οι recruiters, άρα πρέπει να είναι επαγγελματικό και προσεγμένο.

Ξεκινώντας με τα στοιχεία, βάζουμε το πλήρες όνομά μας και όχι κάποιο υποκοριστικό -χαϊδευτικό. Η φωτογραφία που επιλέγουμε πρέπει να είναι σοβαρή και ξεκάθαρη, προτιμάμε λευκό φόντο και όχι κάποιο backround που θα αποπροσανατολίζει

Στο Headline έχουμε ένα μικρό χώρο για να γράψουμε κάτι για εμάς, κάτι που θα τραβήξει αυτόν που κοιτάει το προφίλ μας και θα τον κάνει να θέλει να κοιτάξει παρακάτω.

Το descritpion είναι το μέρος όπου κάνουμε μια σύντομη περίληψη του ποιοι είμαστε και του τι έχουμε κάνει.

Προχωρώντας στη συμπλήρωση των σπουδών και της επαγγελματικής εμπειρίας είμαστε αρκετά αναλυτικοί στο τι κάναμε, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά που βοηθάνε το Linkedin αλλά και όσους βλέπουν το προφίλ μας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για εμάς. Οι λέξεις κλειδιά μας βοηθάνε να εμφανιζόμαστε στις σχετικές αναζητήσεις. Τονίζουμε ότι λέμε την αλήθεια, καθώς όπως έχουμε πει το  Linkedin είναι η εικόνα μας, το online βιογραφικό μας.

Δημιουργώντας το network μας.

Το Linkedin σου ζητάει να προσθέσεις μόνο άτομα που γνωρίζεις. Η αλήθεια είναι ότι έχει ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο και πλέων είναι πολύ φυσιολογικό να προσθέσεις ή να αποδεχθείς άτομα με τα οποία έχετε κοινά ενδιαφέροντα ή υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας, έχοντας βέβαια πάντα στο μυαλό ότι παραμένει ένα επαγγελματικό δίκτυο και όχι ένα dating network.

Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις μαζικές προσθήκες γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να θεωρηθούμε spam.

Για να θεωρηθούμε ενεργό προφίλ πρέπει να έχουμε περίπου 100 επαφές, ένας καλός αριθμός είναι το 501 καθώς το linkedin έχει αποδεχτεί ότι είμαστε κανονικό προφίλ και στον αριθμό των φίλων μας εμφανίζεται το 500+.

Η επικοινωνία που έχουμε με τις επαφές μας πρέπει να είναι αρκετά στοχευμένη, και όχι να γίνεται προσπάθεια να σπαμάρουμε ή να κάνουμε cold sales δημιουργώντας συνομιλίες με 100-200 άτομα.

Διαμοιράζοντας περιεχόμενο.

Το βασικότερο κομμάτι του Linkedin είναι η δυνατότητα να μοιράζεσαι υλικό, είτε δικό σου είτε απλά κάποιο άρθρο που σου άρεσε.

Ξεκινώντας να διαμοιράζεσαι αλλά και να αλληλοεπιδράς με άλλους δημιουργείς σχέσεις, ενώ είναι και μια ευκαιρία για να προβάλεις τον εαυτό σου.

Μετά την εξαγορά από τη microsoft το Linkedin σου δίνει πολύ μεγάλο οργανικό reach, δηλαδή μπορούν να φτάσουν σε πολλά άτομα αυτά που γράφεις, δωρεάν.

Τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι το περιεχόμενο πρέπει να είναι επαγγελματικό και όχι μια φωτογραφία με γατάκια ή σκυλάκια.

Βρίσκοντας δουλειά.

Το Linkedin έχει ολόκληρο section με δουλειές στις οποίες μπορείς να κάνεις αίτηση απευθείας ή σε παραπέμπουν στο site της εταιρείας. Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένο, ενώ και στην Ελλάδα πολλές εταιρείες το προτιμούνε.

Πηγή: Επιχειρώ