Τι είναι αλήθεια και τι όχι;
Ανακαλύψτε τη δύναμη των υπολογιστικών φύλλων
Στον κόσμο των επιχειρήσεων, από τους νέους χρήστες ως τους έμπειρους επαγγελματίες, το Excel συχνά θεωρείται ένα πολυ-εργαλείο, κάτι σαν Ελβετικός σουγιάς, για την διαχείριση δεδομένων. Ωστόσο, συνοδεύεται από πολλούς μύθους και παρανοήσεις που έχουν αποθαρρύνει πολλούς από το να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητές του.
Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να απομυθοποιήσουμε το Excel, αποκαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από τους μύθους και αποκαλύπτοντας τις εξαιρετικές δυνατότητες που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.
Οπότε, δέστε τη ζώνη ασφαλείας σας καθώς βουτάμε βαθιά στον κόσμο των μύθων του Excel και ανακαλύπτουμε πώς μπορείτε να κάνετε αυτό το απαραίτητο εργαλείο να λειτουργήσει για εσάς.
Αυτό το άρθρο δεν θα προκαλέσει μόνο τα στερεότυπα, αλλά θα σας εξοπλίσει με τη γνώση να χρησιμοποιείτε το Excel με αυτοπεποίθηση. Ας ξετυλίξουμε τα μυστήρια και ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους! Ένας μύθος κάθε φορά.
Μύθος 1ος: Το Excel είναι μόνο για λογιστές.
Λάθος! Το Excel είναι η κατάλληλη εφαρμογή για πολλούς επαγγελματίες. Πχ έχετε σκεφτεί ποτέ ότι είναι απαραίτητο σε όσους εργάζονται στην βιομηχανία της μόδας, στην τουριστική βιομηχανία ή στην αγροτική παραγωγή;
Σύντομα (ελπίζω…) θα είναι έτοιμο ένα e-book που θα παρουσιάζει με πραγματικά σχέδια εργασίας πως χρησιμοποιούν το Excel 30 «μη αναμενόμενοι» χρήστες του Excel.
Ανακαλύψτε μαζί μας τις χωρίς τέλος δυνατότητες του Excel!
Μύθος 2ος: Το Excel είναι μόνο για δουλειές γραφείου!
Λάθος! Χρησιμοποίησε το ! Χρησιμοποίησε το Excel και στην προσωπική ζωή σου. Διαχειρίσου τα οικονομικά σου. Έσοδα από διάφορες πηγές (μισθός, ενοίκια) Καθημερινά και μηνιαία έξοδα. Δόσεις δανείου, είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Excel στην προσωπική ζωή σου.
Μύθος 3ος: Πρέπει να ξέρεις πολύ καλά Μαθηματικά για να χρησιμοποιήσεις το Excel.
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ο μάγος των μαθηματικών!
Ας μη ξεχνάμε ότι το Excel έχει έτοιμες συναρτήσεις για κάθε περίπτωση. Αρκεί να ξέρεις βέβαια ποια συνάρτηση θα χρησιμοποιήσεις!
Ζήτησέ μας το cheat sheet με τις 100 έτοιμες συναρτήσεις ανά κατηγορία. Ξεκίνησε να μαθαίνεις σήμερα!
Μύθος 4ος: Πρέπει να μάθεις όλες τις συναρτήσεις.
Όχι! Συγκεντρώσου μόνο στις απαραίτητες. Μάθε τις βασικές συναρτήσεις και στη συνέχεια προχώρησε σε πιο εξειδικευμένες. Ένας εύκολος τρόπος για να τις μάθεις είναι να τις μελετήσεις ανά κατηγορία.
Μύθος 5ος: Το Excel είναι πολύπλοκο για αρχάριους χρήστες.
Και όμως το Excel είναι user friendly! Επιπλέον τα μαθήματά μας θα σας οδηγήσουν βήμα-βήμα από τα πιο εύκολα στα λίγο πιο δύσκολα μονοπάτια.
Μύθος 6ος: Το Excel είναι μόνο για τα «big data».
Λάθος! Με το Excel μπορείς να διαχειριστείς από τα καθημερινά έξοδά σου ή να κάνεις την ανάλυση πολύπλοκων δεδομένων.
Κάνε ένα βήμα κάθε φορά! Ξεκίνα από τα μικρά projects.
Μύθος 7ος: Το Excel είναι βαρετό!
Λάθος… Το Excel μπορεί να είναι συναρπαστικό! Ψάξε για δημιουργικές χρήσεις και πάρε μέρος σε συναρπαστικά projects. Δες εδώ Excel Challenges https://www.interactive-education.gr/plerophorike/excel-e-classes/excel-challenges.html
Θα δεχθείς την πρόκληση;
Μύθος 8ος: Δεν μπορείς να εκφράσεις τη δημιουργικότητα σου χρησιμοποιώντας το Excel.
Και όμως! Δοκιμάστε να δώσετε ζωή τους πίνακες και στα γραφήματα σας χρησιμοποιώντας χρώματα και εικόνες. Δείτε τα παραδείγματά μας και αναζητήστε το e-book μας με τα Γραφήματα και τα Διαγράμματα.
Μύθος 9ος Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να χρησιμοποιήσεις το Excel.
Λάθος! Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσεις το Excel και να πάρεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Παράδειγμα; Η συνένωση δεδομένων που είναι σε διαφορετικές στήλες. Ξέρεις ότι γίνεται με 3 τουλάχιστον συναρτήσεις (concat, concatenate και textjoin;
Μύθος 10ος : Η εκμάθηση του Excel χρειάζεται λίγες ώρες.
Λάθος! Η εκμάθηση του Excel είναι έργο ζωής! Οι εκατοντάδες Excel MVP σε ολόκληρο τον κόσμο ανακαλύπτουν καθημερινά νέες δυνατότητες. Βρείτε και ακολουθήστε τους καλύτερους!
Εσείς έχετε κάποιον μύθο για το Excel που θέλετε να καταρρίψουμε; Στείλτε μας μήνυμα!
(Οι εικόνες του άρθρου έχουν δημιουργηθεί με το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης Dall-E3)