Ξεκαθάρισε τι ακριβώς θέλεις; Ποιος είναι ο σκοπός σου;
Όλοι σχεδόν οι ενήλικες εργαζόμενοι περνούν το σύνολο του εργασιακού τους βίου με ένα σκοπό. Την επιταγή μισθοδοσίας. Μόνο όμως το 34% είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους και το ποσοστό αυξάνεται μεταξύ όσων βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις.
Θέλεις λοιπόν να βρεις μια δουλειά που θα σου αρέσει ή να αλλάξεις τη δουλειά που έχεις με κάποια άλλη που θα σου αρέσει περισσότερο ή θα σου δίνει περισσότερα χρήματα…
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις και να καταγράψεις το «γιατί» σου.
· Γιατί θέλεις να επιλέξεις τη δουλειά σου και να μην πας σε μια οποιαδήποτε δουλειά απλά «για το μεροκάματο»;
· Γιατί θέλεις να αλλάξεις δουλειά και να προσπαθήσεις να βρεις μια καλύτερη δουλειά;
Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη περίπτωση. Θέλεις να βρεις μια δουλειά που θα σου αρέσει. Τη δουλειά των ονείρων σου!
Πριν ξεκινήσεις με τις πρακτικές διαδικασίες (βιογραφικό, profiles κλπ) προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτές τις 5 ερωτήσεις. Καλύτερα να το κάνεις γραπτώς.
1. Τι είδους δουλειά σε ενδιαφέρει;
Κλείσε τα μάτια σου (βοηθάει…) και σκέψου την τελευταία φορά που ήσουν «ζωντανός» και ευχαριστημένος τι έκανες; Ποια δραστηριότητα; Κατέγραψε τις δραστηριότητες που σε ενεργοποιούν.
2. Τι θα ήθελες να προσφέρεις; Ποια ενέργειά σου θα είχε θετική επίδραση; Σε ποιόν;
3. Ποιες δεξιότητές σου, σου αρέσει να βελτιώνεις; Όλοι έχουμε δεξιότητες και σε κάποιες από αυτές έχουμε «αδυναμία» και θέλουμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Ποιες είναι οι δικές σου;
4. Σε τι περιβάλλον θα ήθελες να δουλέψεις; Κάποιοι θέλουν αυτονομία, ενώ σε κάποιους άλλους αρέσει η καθοδήγηση.
5. Ποια είναι τα προσόντα σου; Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου;
Είναι πολύ βασικό να ξέρεις ποιος είσαι και τι ξέρεις. Θα βοηθούσε σε αυτό το σημείο να συμπληρώσεις ένα πλαίσιο swot analysis σαν αυτό της εικόνας δίπλα.
Μπορείς να δεις την εικόνα σε μεγάλο μέγεθος αν κάνεις κλικ ΕΔΩ! Θα το βρεις επίσης παντού στο ίντερνετ. Μη ξεχάσεις να γράψεις ότι είναι για προσωπική χρήση (όχι για εταιρεία).
Γράψε τώρα μια μικρή …έκθεση που θα περιλαμβάνει τις ειλικρινείς απαντήσεις σου. Διάβασε τη τώρα προσεκτικά. Κάπου εκεί κρύβεται η περιγραφή της δουλειάς που ψάχνεις!
Εσύ πάλι που θέλεις να αλλάξεις δουλειά σκέψου:
1. Μην αφήσεις τη δουλειά σου εξ αιτίας των κακών σχέσεων που έχεις με τον προϊστάμενο σου ή κάποιο συνάδελφό σου.
Οι εταιρείες δεν κινούνται γύρω από ένα και μόνο άτομο. Μην κάνεις λάθος κινήσεις στην καριέρα σου επειδή «δεν τα πας καλά» με κάποιον συνάδελφο ή ακόμα και με τον προϊστάμενο σου. Οι παρεξηγήσεις λύνονται και οι σχέσεις διορθώνονται.
Μάθε να είσαι ο άνθρωπος που μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε ομάδα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Σκέφτηκες ποτέ ότι μπορεί να φταις εσύ και όχι κάποιος άλλος; Οι άνθρωποι εύκολα ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού.
Αν όμως το γενικό περιβάλλον δεν σου ταιριάζει και επηρεάζει την ψυχική και κατ επέκταση τη σωματική σου υγεία, τότε φύγε…
2. Μην αφήσεις τη δουλειά σου επειδή δεν έχεις τις δεξιότητες που (λανθασμένα…) αναφέρεις στο βιογραφικό σου. Το ίδιο πρόβλημα θα έχεις όπου και να πας.
Μπορείς να πεις ότι «ήταν πιο δύσκολο απ’ ότι περίμενες» ότι «πρέπει να συμπληρώσεις τις γνώσεις σου» και αν πάρεις το οκ τότε να προσπαθήσεις να βελτιώσεις τις γνώσεις σου άμεσα, αν θέλεις βέβαια να κρατήσεις τη δουλειά σου. Το «δεν έχω χρόνο» δεν υπάρχει για σένα. Υπάρχουν αναρίθμητα μαθήματα που μπορείς να παρακολουθήσεις με φυσική παρουσία ή μέσω e-learning.
3. Μην αφήσεις τη δουλειά σου επειδή η εταιρεία αναδιοργανώνεται.
Τίποτε δεν στέλνει τους υπαλλήλους πιο γρήγορα στο LinkedIn από την ανακοίνωση ότι η εταιρεία αναδιοργανώνεται (που συνήθως σημαίνει ότι μικραίνει…). Αυτό δεν απαραίτητα κακό νέο για όλους! Εάν η απόδοσή σου είναι καλή και προσφέρεις με τη δουλειά σου, τότε σίγουρα θα είσαι από αυτούς που θα κρατήσουν.
Κάνε μια διακριτική έρευνα αγοράς (πάντα πρέπει να έχεις ένα backup plan..), βεβαιώσου ότι έχεις κάνει σωστά όλα όσα υποσχέθηκες όταν σε προσλάβανε, και περίμενε…
4. Μην αφήσεις τη δουλειά σου γιατί θέλεις περισσότερες ώρες για σένα ή την οικογένειά σου.
Όλοι το θέλουμε αυτό… αλλά σκέψου ότι πηγαίνοντας σε μια νέα δουλειά ή ξεκινώντας μια δική σου δουλειά, θα πρέπει να δουλέψεις περισσότερο για να καθιερωθείς.
Τον χρόνο που ψάχνεις για σένα και την οικογένειά σου (πχ για επιπλέον σπουδές ή μεγάλωμα παιδιών ή φροντίδα γονιών) μπορείς να τον βρεις και εκεί που είσαι κάνοντας μια ειλικρινή συζήτηση με τον προϊστάμενο σου.
5. Να αφήσεις τη δουλειά σου αν θέλεις να βγάλεις περισσότερα χρήματα
Δεν υπάρχουν πάντα χρήματα στις εταιρείες ακόμα και για του υπαλλήλους-αστέρια. Ζητήστε την αύξηση που σας έχουν υποσχεθεί ή νομίζετε ότι αξίζετε και αξιολογήστε την απάντησή τους. Αν σας πουν ότι για τα χρήματα που ζητάτε πρέπει να αλλάξετε θέση και να επωμιστείτε νέα καθήκοντα σκεφτείτε το… Αν σας αρνηθούν ή οι δικαιολογίες τους δεν σας ικανοποιούν, αρχίστε μια διακριτική έρευνα αγοράς για μια νέα θέση. Μη φύγετε όμως «μαλωμένοι»….
6. Μην αφήσεις τη δουλειά σου επειδή θεωρείς ότι είσαι στάσιμος και θέλεις να πας την καριέρα παραπέρα.
Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις και εκεί που είσαι! Συζήτησε με τους ανωτέρους σου το πρόβλημα σου και ζήτησε να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες.
7. Άφησε τη δουλειά σου αν πραγματικά θέλεις να αλλάξεις καριέρα
Ίσως η δουλειά σου να είναι κάτι το οποίο επέλεξες για να αποκτήσεις ένα προσωρινό εισόδημα, το οποίο θα σε βοηθούσε να πας παρακάτω πχ να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου. Αν νομίζεις ότι είσαι έτοιμος/η και έχεις όλα αυτά τα εφόδια τα οποία απαιτεί η νέα καριέρα σου, τότε κάνε το!
Πηγή: Forbes Magazine - Μετάφραση Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη
Part of Interactive's Education Mentoring Program