Μπορεί να πέρασες ώρες ή ίσως και ημέρες δουλεύοντας πάνω στο βιογραφικό σου. Αλλά είναι το αποτέλεσμα όλης αυτής της σκληρής δουλειάς αυτό που θέλουν να δουν οι υποψήφιοι εργοδότες;
Ένα καλό βιογραφικό δεν είναι μια απλή καταγραφή της εργασιακή σου ιστορίας, των σπουδών και των δεξιοτήτων σου. Πρέπει να είναι έτσι γραμμένο ώστε να φαίνεται αμέσως ότι καλύπτεις τις απαιτήσεις της θέσης για την οποία ενδιαφέρεσαι.
Και πάνω απ’ όλα ένα βιογραφικό πρέπει να μπορεί να το διαβάσει κανείς σε μισό λεπτό. Γιατί τόσο έχεις για να τραβήξεις την προσοχή του υποψήφιου εργοδότη σου. Και πίστεψέ με, δεν υπάρχει τίποτε πιο βαρετό για έναν κουρασμένο μάνατζερ να πρέπει να διαβάσει ένα ακόμα βιογραφικό. Θέλει να δει κάποια πράγματα, και αν δεν τα δει αμέσως θα το σκίσει και θα πάει στο επόμενο.
Τι θέλει λοιπόν να δει ένας μάνατζερ;
Θέλουν να δουν ότι είσαι σχετικός με το αντικείμενο. Το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξει ένας εργοδότης είναι αν έχεις τα κατάλληλα προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση. Κάνε λοιπόν ξεκάθαρο, να φαίνεται με την πρώτη ματιά και να μην το ψάχνει, ότι εσύ είσαι αυτός που ψάχνει! Εσύ είσαι αυτός που με τα προσόντα που περιγράφεις θα τους λύσεις κάποιο πρόβλημα.
Πώς θα το κάνεις αυτό; Ταίριαξε τα προσόντα σου με τις απαιτήσεις της θέσης. Δες πως:
Διάβασε προσεκτικά την αγγελία. Διάβασε την ξανά. Όλες σχεδόν οι αγγελίες έχουν την ίδια δομή. Περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με την εταιρεία, τον τίτλο της θέσης, λεπτομερή αναφορά στα επιθυμητά προσόντα και περιγραφή των αρμοδιοτήτων του στελέχους που αναζητούν. Πχ
“Μεγάλη νομική εταιρεία με έδρα τον Πειραιά, αναζητά γραμματέα διεύθυνσης με άριστη γνώση Αγγλικών και Ιταλικών, άριστη γνώση χειρισμού προγραμμάτων επεξεργασίας κειμένου, πολύ καλή γνώση δακτυλογράφησης (τυφλό σύστημα τουλάχιστον 140 χαρακτήρες/λεπτό), άριστες δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Η γραμματέας θα αναφέρεται στον Γενικό Διευθυντή (δικηγόρος παρ´ Αρείω Πάγω), θα οργανώνει τις συναντήσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα τον συνοδεύει στο Δικαστικό Μέγαρο. Παρακαλώ επικοινωνήστε κλπ.…”
Ας αποκωδικοποιήσουμε τώρα την αγγελία για να δούμε αν είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος. Κάνε μια λίστα με τα απαιτούμενα προσόντα και σημείωσε ποια από αυτά διαθέτεις. Πχ
Εάν έχεις απαντήσει θετικά σε ένα επίπεδο 80% τότε μπορείς να στείλεις το βιογραφικό σου!
Οι περισσότεροι μάνατζερ παραπονιούνται ότι στα περισσότερα από τα βιογραφικά που λαμβάνουν ο υποψήφιος δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση.
Πολλοί από αυτούς που ψάχνουν εργασία νομίζουν ότι θα αυξήσουν τις πιθανότητες να προσληφθούν αν στέλνουν πολλά βιογραφικά και όπου να ‘ναι!
Η πρόσληψη δεν είναι μια διαδικασία τυχαίας κλήρωσης. Ο μόνος τρόπος για να αυξήσεις τις πιθανότητες πρόσληψής σου είναι να στέλνεις στοχευμένα βιογραφικά. Να ταιριάζεις τις απαιτήσεις της αγγελίας με τα προσόντα σου. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι στο 100% κατάλληλος. Αρκεί και ένα 80%. Αυτό θα σε βάλει στη λίστα με τα βιογραφικά που θα ξαναδεί.
Γράψε λοιπόν τα προσόντα σου, την εργασιακή σου εμπειρία και τις σπουδές σου με σωστές μικρές προτάσεις και αριθμημένες λίστες για να μπορεί ο άλλος να τα διαβάσει εύκολα. Μη ξεχάσεις τίποτε σημαντικό. Οι εργοδότες θέλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα και θέλουν να τη δουν καθαρά!
Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη
Μάιος 2018