Οι απαραίτητες ενέργειες πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις για δουλειά
Τελείωσες πρόσφατα τις σπουδές σου και ψάχνεις για δουλειά;
Είσαι άνεργος/άνεργη και προσπαθείς να ενταχθείς στην αγορά εργασίας;
Θέλεις μια καλύτερη δουλειά ή μια καλύτερη θέση από αυτή που έχεις;
Έχεις μπλέξει σε ατελείωτο φαύλο κύκλο αναζητώντας δουλειά; βρίσκεις δουλειές όπως ακριβώς τις ονειρεύεσαι, στέλνεις αιτήσεις, βιογραφικά και μετά τίποτα;
Ξέρεις είναι πολλοί στον ίδιο φαύλο κύκλο με σένα. Τι φταίει; Το έχεις σκεφτεί ή τα ρίχνεις όλα στην κακή οικονομική κατάσταση και στους άλλους που ψάχνουν για δουλειά και έχουν “μέσον”;
Οι λόγοι μπορούν να είναι πολλοί και διάφοροι… τέσσερις όμως ξεχωρίζουν.
1. Δεν έχεις εμπιστοσύνης στον εαυτό σου γιατί σου λείπουν βασικές δεξιότητες.
Εάν χάνεις ευκαιρίες για δουλειά ψάχνοντας αποκλειστικά ανάμεσα σε εκείνες που ζητούν μόνο τα προσόντα που έχεις, τότε δύσκολα θα κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου.
Ποια είναι η λύση;
Βγες από την comfort zone στην οποία έχεις εγκλωβιστεί, και άρχισε να κοιτάς και για δουλειές που ζητούν μια δυο δεξιότητες τις οποίες δεν έχεις.
Μάθε όσα περισσότερα μπορείς γι αυτές τις δεξιότητες, απόκτησε τις και πήγαινε την καριέρα σου ένα βήμα πιο πέρα.
2. Ο φάκελος με τα προσόντα σου χρειάζεται ανανέωση.
Το βιογραφικό σου, τα προφίλ σου στο LinkedIn και στα social media πρέπει να σε δείχνουν πρίγκηπα και όχι βάτραχο! Πρέπει να δείχνουν ότι είσαι σχετικός με τη θέση που διεκδικείς.
Και να θυμάσαι ότι τα περιεχόμενα του βιογραφικού και των προφίλ σου είναι αυτά που θα κάνουν τον HR Manager να σε καλέσει σε συνέντευξη .
3. Δεν έχεις καθορίσει τους στόχους σου και τους τρόπους με τους οποίους θα τους επιτύχεις.
Θα ήταν παράλογο να έχεις σπουδάσει φαρμακοποιός και να στέλνεις αιτήσεις για εργασίες σε υποδοχή ξενοδοχείου. Ακόμα και αν αυτός είναι πλέον ο εργασιακός σου στόχος, είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνεις για να τον πετύχεις. Να κάνεις κάποιες σπουδές σχετικές με το νέο σου στόχο ίσως…
4. "Πούλησε" τον εαυτό σου
Είναι πολλά αυτά που δεν μπορείς να ελέγξεις όταν ψάχνεις για δουλειά. Δεν μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση της οικονομίας, δεν μπορείς να ελέγξεις τη συχνότητα με την οποία γίνονται οι προσλήψεις, αλλά σίγουρα μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο με τον οποίο θα πουλήσεις τον εαυτό σου!
Στα άρθρα που θα βρεις πιο κάτω και προέρχονται από το έγκυρο περιοδικό Forbes (μετάφραση και προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη) υπάρχουν σχεδόν όλες οι πληροφορίες που θα σε κάνουν να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου σε 10 -12 μέρες. Σε συμβουλεύω να διαβάζεις ένα κάθε 2 μέρες για να προλαβαίνεις να υλοποιείς και όσα λένε.