Πρoγράμματα Mentoring

Πότε και από ποιον ξεκίνησαν;


Η ιδέα του μέντορα, του δάσκαλου και καθοδηγητή υπήρχε εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο πρώτος Μέντωρ αναφέρεται από τον Όμηρο και ήταν ο δάσκαλος του Τηλέμαχου στον οποίο ανέθεσε την καθοδήγηση του γιού του ο Οδυσσέας όταν έφυγε για τον Τρωικό πόλεμο.

Επίσης πολλές φορές στις αρχαίες κωμωδίες και γραφές, τη μορφή του Μέντορα έπαιρνε η θεά Αθηνά.

 

Η έννοια χάθηκε στην κλασική Ελλάδα και ο Γάλλος συγγραφέας Φρανσουά Φενελόν την επανέφερε στην Ευρώπη. Αυτός έδωσε στη λέξη μέντορας τις έννοιες κατεύθυνση, φιλική γνώμη, σύμβουλος, ενώ στη νέα ελληνική γλώσσα σημαίνει γενικά «εκείνος που δρα ως πνευματικός οδηγός και καθοδηγητής». Η αγγλική γλώσσα έδωσε τα παράγωγα Mentoring (για την ενέργεια), Mentorship (για τη σχέση), mentore (ο σύμβουλος) mentee (ο καθοδηγούμενος).

Με το πέρασμα των ετών το να έχεις μέντορα έγινε θεσμός (στο εξωτερικό…)  και εφαρμόζεται σε όλα τα διακεκριμένα πανεπιστήμια (με πρακτικές μεθόδους αξιολόγησης της καθοδήγησης αυτής) και στις πολυεθνικές εταιρείες με διακριτή και συνεπή κουλτούρα.

Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα κατανοητή η ανάγκη να συμβουλεύεσαι και να οδηγεί τα βήματά σου κάποιος έμπειρος στον τομέα που θέλεις να δραστηριοποιηθείς, κάποιος που έχει διανύσει ήδη με επιτυχία το δρόμο που και εσύ θέλεις να διανύσεις.

Παρακολουθούσα εντυπωσιασμένη πολλές τέτοιες κοινότητες και συνεργατικές πλατφόρμες που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό όπως το  mentoringfoundation (προτείνει έξυπνα προγράμματα σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους επιχειρήσεων) ή το 100mentors (την κοινότητα-πλατφόρμα όπου συναντιούνται επαγγελματίες και νέοι φοιτητές για να επιλέξουν πανεπιστήμια και να προετοιμαστούν καλύτερα) που τα στηρίζουν μεγάλες εταιρείες, πανεπιστήμια και επαγγελματίες.


Πρόσφατα ανακάλυψα ότι και στην Ελλάδα ξεκίνησε μια τέτοια εθελοντική πρωτοβουλία, γεμάτη ενθουσιασμό και όνειρα για το καλύτερο, τα «job-pairs», το δημιούργημα δύο καθηγητών, του Γιάννη Νικολάου και της Μαρίας Βακόλα, που σκέφτηκαν να μην αρκεστούν στο θώκο του καθηγητή.

Έχουν γύρω τους μια άξια ομάδα δραστήριων, καταξιωμένων ατόμων από διάφορα επιστημονικά/επαγγελματικά πεδία και νέα παιδιά-εθελοντές. Τα job-pairs.gr μπορούν να γίνουν ένα κίνημα για να βοηθηθούν όσοι το έχουν ανάγκη (νέα παιδιά, άνεργοι, άτομα σε αλλαγή καριέρας κλπ) ώστε να δουν καθαρότερα και να έχουν ένα σημείο αναφοράς, ένα φίλο (ναι, φίλο) να μιλήσουν.

Τα δύο τελευταία χρόνια η InteractiveEducationπροσφέρει χωρίς χρέωση στους σπουδαστές της που το ζητούν, τη στήριξη που τους είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν ή να προχωρήσουν την καριέρα τους μέσα από ειδικό Mentoring program και τη συνεχή ανάρτηση στο blog της σχετικών άρθρων με θέματα που τους ενδιαφέρουν.


Σχετικά άρθρα:


Το πρόγραμμα Mentoring της Interactive Education


Σε τι είναι ειδικός ένας coach και γιατί τον χρειάζεσαι




 


Eργοδότες και βιογραφικό
Προηγούμενο άρθρο
Eργοδότες και βιογραφικό
Το πρόγραμμα Mentoring
Επόμενο άρθρο
Το πρόγραμμα Mentoring