Στη συνέντευξη για εργασία ο εργοδότης δεν περιμένει να αναπαράγεις το βιογραφικό σου...
Οι κάθετες δεξιότητες (hard skills) συχνά αναφέρονται στο βιογραφικό σας σημείωμα και είναι εύκολο για έναν εργοδότη να τις δει. Αφορούν όλες τις συγκεκριμένες εκείνες ικανότητες που μπορούν να καθοριστούν με σαφήνεια και να μετρηθούν, όπως οι γνώσεις της λογιστικής, της φυσικής, των μαθηματικών, των προγραμμάτων λογισμικού, κ.ό.κ., γνώσεις, που αποκτώνται σήμερα μέσα από τις εκάστοτε δομές εκπαίδευσης (σχολεία, πανεπιστήμια, σχολές εξειδίκευσης) και μπορούν να πιστοποιηθούν με αντίστοιχα διπλώματα/πτυχία/πιστοποιητικά.
Τι ψάχνουν όμως στην πραγματικότητα οι εργοδότες; Τι θέλουν ν' ακούσουν; Σίγουρα δεν θέλουν να ακούσουν τα περιεχόμενα του βιογραφικού σου. Το έχουν εξ άλλου μπροστά τους!
Αντίθετα, τα χαρακτηριστικά που περιμένουν να ακούσουν και αναζητούν στους υποψηφίους εργαζομένους τους, είναι αυτά που δεν διδάσκονται στα σχολεία, όπως οι ηγετικές ικανότητες, οι ικανότητες εργασίας υπό πίεση και σε ομάδα, δεξιότητες επικοινωνίας και αναπτυγμένη εργασιακή ηθική. Αυτά που μάθαμε να λέμε soft skills.
Αυτά όμως δεν αποδεικνύονται με πτυχία και πιστοποιητικά, αλλά μόνο με ιστορίες που έχουν επιτυχημένο αποτέλεσμα! Πείτε λοιπόν την ιστορία σας...
"Από το 2019-2021 ήμουν υπεύθυνος εξαγωγών στην εταιρεία ... και με την ομάδα που δημιούργησα δουλέψαμε πολύ στο επικοινωνιακό κομμάτι μέσω ίντερνετ και καταφέραμε σε καιρό πανδημίας να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας κατά 15% , ποσοστό ικανοποιητικό σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας (η ομάδα εργαζόταν από απόσταση και οι συναντήσεις μας ήταν πάντα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών...."
Μπορείς να μετρήσεις πόσα soft skills αναφέρθηκαν σε μια πρόταση; Ας το πάρει το ποτάμι..
Ηγετικές ικανότητεςΑν διαβάσετε προσεκτικά θα δείτε και σε ποιο σημείο αναφέρονται!